1. Negujte odnos s partnerjem

Ključ za ohranjanje povezanosti s partnerjem in uživanja v zvezi je, da odnosu posvetimo čas. Skupno kosilo, večerja, spolnost, sprehod, oddih ali izlet za vikend, ogled filma ali predstave, nenačrtovana pustolovščina – karkoli s partnerjem rada počneta. Po otrokovem rojstvu bo spontanosti precej manj in če v času nosečnosti zmenki postanejo navada, jo bosta lažje negovala tudi, ko se vama bo pridružil dojenček.

Odkritosrčna komunikacija in iskrenost so najboljša popotnica v partnerstvu. V času nosečnosti in prvih tednih po porodu smo zelo ranljivi in partnerstvo se rojeva na novo – vsak si želi biti slišan, sprejet. Negujta sebe in se posvetita drug drugemu.

 

  1. Povežite se z dojenčkom

Čim bolj smo z nekom povezani, tem boljši je odnos. Pred dojenčkom ne moremo ničesar skriti: dojenček čuti vse naše občutke in misli. S partnerjem se pogovarjajta z otrokom, naglas ali pa le v mislih.

Poskusite kar zdaj!

Zaprite oči in nekajkrat globoko vdihnite s trebuhom. Počasi dihajte. Ob izdihu sprostite trebušne mišice. Osredotočite se na dihanje in dojenčka – v katerem položaju je, kam je obrnjen. Še naprej se zavedajte dihanja in vprašajte dojenčka, kako se počuti – je razigran, zaspan, radoveden?
Še nekaj časa mirno dihajte in dojenčku pošljite ljubeče misli, karkoli vam pride na misel.

Vajo delajte enkrat dnevno in pustite mislim, občutkom svojo pot. Pomislite na primer, kako mu je lepo, ko mirno plava v svojem »bazenčku« … Ali pa ga kaj vprašajte. Dojenčki so zelo odzivni, dajte si čas.

 

  1. Vsak dan počnite nekaj za dušo

Ali veste, kaj vas nahrani z veseljem, sprošča in spravi v dobro voljo?
Za nekatere je to:
– kosilo s prijateljico
– masaža
– joga
– da zjutraj malo dlje poležijo v postelji
– sprehod v naravi
– branje knjige
– igranje instrumenta, petje, poslušanje glasbe
– ples
– sedenje v tišini
– sanjarjenje
– plavanje
– kopel
– zmenek
– risanje, slikanje, barvanje, šivanje, ročna dela
– druženje s prijatelji
– kuhanje, peka
– gledanje zabavne TV oddaje …

Na urniku imejte nekaj rezerve – nosečnost je namreč čudovito obdobje, ko si podarite več časa za uživanje v življenju. Napišite seznam, kaj radi počnete in vsak dan naredite nekaj za dušo – vseeno, ali boste potrebovali 5 minut ali več ur – dojenček bo čutil, da vam je lepo.

Navadite se misliti lepe misli. Telo in duša sta močno povezana. Spomnite se česa lepega – glasbe, okolja, situacije, v kateri ste se dobro počutili.

Uživajte v nosečnosti, polni ljubezni, radosti in povezanosti!
 
Povzeto po: http://www.orgasmicbirth.com/news/increase-pleasure-pregnancy/