Dojite lahko v kateremkoli položaju – pomembno je le, da vam je udobno in ste dobro podprti. Tako bo tudi otrok dobro nameščen in bo dojenje obema prijetno.
V praksi pogosto opažam naslednje napake pri pristavljanju:

1.  Otrokova glavica je v pregibu mamine roke
V tem primeru je otrokova glavica običajno previsoko. Dojenček se mora na dojko pristaviti:
– s spodnje strani (spodnja čeljust je gibljiva, zgornja pa ne)
– asimetrično (s spodnjo ustnico oz. čeljustjo pokriva večji del kolobarja kot z zgornjo)
glavica je nagnjena nekoliko nazaj, z bradico se tišči dojke
nosek je odmaknjen (s prstom ni treba pritiskati na dojko, da bi otrok lažje dihal). Če je otrok pravilno pristavljen, je nosek odmaknjen. Zaradi točkovnega pritiska na dojko lahko pride do zastoja oz. mašenja mlečnih vodov.

2. Napačna uporaba blazine za dojenje
Nekatere mamice uporabljajo blazino za dojenje. Namestijo jo v naročje, nanjo položijo dojenčka in so potem pri dojenju sklonjene naprej. Neudobno in naporno! Blazina mora služiti vam in ne vi blazini. Torej:
– pristavite dojenčka
– z roko oz. rokami podprite dojenčka
– blazina pa naj podpira vas oz. vaše roke.
Pri dojenju vam mora biti udobno. Podprete se lahko tudi z običajnimi blazinami, odejami ipd.
Kaj res potrebujemo pri dojenju: https://www.rumina.si/kaj-potrebujemo-za-dojenje/

3. Večkratno odstavljanje in pristavljanje
V številnih priročnikih (žal tudi strokovnjaki) še vedno priporočajo, naj nepravilno pristavljenega otroka odstavimo z dojke in ponovno pristavimo. V praksi to pomeni, da bo dojenček vedno bolj razdražen, saj ne razume, zakaj mu nekdo jemlje dojko, mamico pa bo vedno bolj bolelo.
Ključno je, da se odzovemo na prve subtilne znake, da bi se otrok dojil (iskanje, obračanje glavice, odpiranje ustec, iztegovanje jezička, rokica proti ustom, nežno oglašanje itd.). Tako bo dovolj časa, da ga v miru pristavimo in po potrebi korigiramo položaj.
Položaj vedno korigiramo na dojki, tako da spreminjamo položaj otrokovega telesa – ga npr. še bolj privijemo k mamici, spustimo niže itd.

4. Tiščanje dojenčkove glave na dojko
Dojenčka nikdar ne primite/držite za glavo in ga ne potiskajte v dojko, ker to ne pomaga.
https://www.rumina.si/potiskanje-v-dojko-ne-pomaga/

5. Tiščanje dojke v dojenčkova usta
To je nesprejemljivo. Sesalci smo ustvarjeni za sesanje, če so le prsi blizu in smo dobro podprti. Prisila in nasilno pristavljanje sta boleča in neučinkovita – otrok pa lahko začne zavračati dojenje.

Kaj storiti, če se otrok ne pristavlja: https://www.rumina.si/zavracanje-dojenja/

6. Fiksiranje otrokovih ročic
Dopustimo, da ima rokice v takšnem položaju, da se počuti varno in ima ravnotežje. Kadar otrok z nogami »kolesari« ali maha z rokami, ga mnogi zavijejo v tetra pleničko in mu onemogočijo gibanje z rokami in nogami – zato potem začne opletati z glavo, kar kaže, da otrok ni dobro podprt in išče ravnotežje. Številni otroci z rokami objemajo dojko, kar je normalno in v redu. Pazimo le, da so dojenčkovi komolci vedno pred rameni.

7. Prevelik kot med dojenčkovim trebuščkom in materinim telesom
Pozorni bodite, da se otrok tišči mamice. Glavica naj bo v takšnem položaju, da otroku omogoča očesni stik z mamico. Otročička stisnite tesno k sebi. To mu bo dalo občutek varnosti, dobro podprt pa se bo lažje pristavil, ker mu ne bo treba loviti ravnotežja.

Več o pravilnem pristavljanju: https://www.rumina.si/pristavljanje-kako-pravilno-pristaviti-otroka/
Premalo mleka? https://www.rumina.si/taktika-za-vec-mleka-in-gramov/