Uspavanje z dojenjem, nošenje, skupno spanje – ob vsem tem se mnoge matere sprašujejo, če bodo razvadile otroka in mu tako škodovale ali pa ga bo to oviralo na poti k samostojnosti.

Pogosto slišimo naslednje dobronamerne nasvete:

 

Ne dovolite, da vas ima otrok za dudo!

Kaj je bilo prej – duda ali mamine prsi? Duda je zgolj nadomestek za dojenje. Razen uporabe v terapevtske namene po nasvetu strokovnjaka za dojenje, kar je potrebno le redko, rutinska uporaba dude pomeni večje tveganje za vnetja ušes, neoptimalen razvoj obraza in čeljusti itd. Uporaba dude lahko moti dojenje, saj skrajšuje čas, ki ga otrok preživi na prsih in otroku daje lažen občutek sitosti.

 

Če boste otroka uspavali na prsih, bo uspavanje povezoval s hrano.

Kaj takšnega lahko trdi samo nekdo, ki ne razume dojenja. Dojenje je namreč veliko več kot materino mleko. Otroku daje tudi občutek varnosti in topline. Tisočletja so mamice uspavale, hranile, tolažile dojenčke in malčke na prsih – seveda, to je normalno. Potreba po dojenju in fizični bližini, stiku je pri človeških mladičkih prisotna še mesece in leta po rojstvu.

 

Če spite skupaj z otrokom, ne bo hotel v svojo posteljo.

Zakaj odrasli spimo skupaj? Gotovo ne (samo) zaradi spolnosti, temveč dotika, bližine, občutka varnosti … Devet mesecev je bil otrok v maternici in še dolgo po rojstvu potrebuje dotik, bližino, občutek varnosti. Ali skupno spanje otroka ovira pri tem, da postane neodvisen? https://www.rumina.si/ali-skupno-spanje-otroka-ovira-pri-tem-da-postane-neodvisen/

Dejstvo je, da vse mamice z dojenčki spijo po obrokih. Najbolj se naspijo matere, ki dojijo in spijo z otrokom – tako se otroci podojijo napol v snu in se niti ne predramijo. Seveda je ključno poskrbeti za varnost (https://www.rumina.si/pravila-za-varno-spanje-v-druzinski-postelji/).

 

Če je otrok samo »po rokah«, bo razvajen!

Razvajati otroka pomeni, da namesto otroka delamo nekaj, kar bi bil sicer sposoben storiti sam. Otroci shodijo približno pri letu dni, vendar traja še kar nekaj časa, preden so sposobni sami prehoditi daljše razdalje – torej potrebujejo našo pomoč. Mamice, ki nosijo otroka, prihranijo veliko časa in si olajšajo življenje (https://www.rumina.si/zakaj-imajo-mame-ki-nosijo-otroke-manj-dela/).