Dojenje zmanjšuje tveganje za raka dojke

Rumina.si dojenje in rak dojke

V roza oktobru vsepovsod vidimo rožnate pentlje, cvetove in drevesa, ovita v prelepe pletenine, ki opozarjajo na raka na dojki. Dejstvo je, da dojenje zmanjšuje tveganje za raka, v medijih pa se pojavljajo v glavnem prispevki predvsem o preprečevanju in zgodnjem odkrivanju te bolezni. Med preventivnimi ukrepi se najpogosteje omenjajo zdrav življenjski slog brez kajenja, zdrava prehrana, redno gibanje, skrb za primerno telesno težo, obvladovanje stresa in samopregledovanje ter odziv na presejalne programe DORA – da dojenje zmanjšuje tveganje za raka dojke, pa je praviloma zamolčano ali pa omenjeno samo površno, mimogrede.

Žal so in bodo vedno matere, ki so si želele dojiti, a dojenje kljub vsem prizadevanjem ni steklo. Žal so tudi ženske, ki so dojile, vendar so zbolele za rakom na dojki. To mora biti grozno. Ta prispevek ni namenjen zbujanju slabih občutkov. Zdi se mi prav, da podelim nekaj informacij o tem, da dojenje zmanjšuje tveganje za raka dojke, ki jih v medijih nisem zasledila.

Zakaj se (pre)malo govori o dojenju kot preventivi?

Če se o dojenju kot pomembnem preventivnem dejavniku pri raku na dojki ne govori zato, da se ženske, ki ne dojijo ali niso dojile, ne bi počutile krive, gre za navadno dvoličnost in nič drugega. Ima kdo slabo vest reči, da kajenje poveča tveganje za raka?

Če pa se o dojenju kot preprosti učinkoviti preventivi ne govori iz nevednosti, imamo pa problem, kajne?

Kakorkoli, raje si oglejmo nekaj dejstev.

Zaskrbljujoče statistike: vsako leto 1.000 novih primerov in okoli 400 smrti

V Sloveniji je po podatkih iz Registra raka leta 2015 za rakom na dojki zbolelo 1319 žensk in 8 moških, umrlo pa je 431 žensk in dva moška. 20 % oz. 263 obolelih žensk je bilo mlajših od 50 let.

Napovedi niso rožnate

Obolevnost se žal povečuje (za okoli 1,4 % na leto), torej bo raka na dojki vedno več, zato je ključno osveščanje javnosti, da dojenje zmanjšuje tveganje za raka dojke.

Med bolj ogrožene spadajo ženske, pri katerih je rak dojke v družini, ki kadijo, redno uživajo alkohol in imajo previsoko telesno težo, pa tudi tiste, ki so zgodaj dobile menstruacijo, ki niso rodile ali so prvega otroka rodile pozno, uporabnice kontracepcijskih tablet (v času jemanja) in hormonskih nadomestkov za blaženje težav v menopavzi.

Ali dojenje zmanjšuje tveganje za raka na dojki?

Na spletni strani Europa Donna je med priporočili proti raku med drugim navedeno tudi, naj ženske dojijo, saj »dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče. Dojenje ni koristno le za dojenčka, ampak tudi za mamo.«

V knjižici Rak Dojke: Kaj morate vedeti (Onkološki inštitut, 2006) je med dejavnike, ki zmanjšujejo nevarnost raka dojke, uvrščeno tudi dojenje, in sicer piše le: »Dojenje: Vendar le, če ženska doji dlje kakor eno leto.« Kot je razvidno iz nadaljevanja, to ne drži – šteje namreč vsakršno dojenje. Seveda pa je trajanje dojenja povezano z učinkom: čim dlje, tem bolje.

Kaj pravijo raziskave?

Metaanaliza iz leta 2016 je pokazala, da je vsakih 12 mesecev dojenja kadarkoli v življenju ženske povezano z zmanjšanjem tveganja za pojavnost invazivnega raka dojke za 4,3 %, po nekaterih ocenah pa za več odstotkov. Po ocenah bi povečanje deleža dojenja vsako leto lahko preprečilo 20.000 maternalnih smrti zaradi raka na dojki (Victora, 2016).

Sistematični pregled in metaanaliza iz leta 2015 sta pokazala, da je dojenje nad 12 mesecev povezano z zmanjšanim tveganjem za raka na dojki (za 26 %) in raka jajčnikov (za 37 %). Poleg tega je dojenje povezano z 32 % manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 (Chowdhury, 2015).

Pri nas za rakom dojke vsako leto več kot 200 žensk zboli pred 50. letom

Pojavnost predmenopavzalnega raka na dojki so proučevali v veliki prospektivni kohortni študiji, ki je potekala osem let (1997–2005) in v kateri je sodelovalo 60.075 žensk, ki so rodile. Študija je pokazala, da je pojavnost raka na dojki med ženskami z družinsko anamnezo raka dojke obratno sorazmerna z dojenjem, ne glede na to, koliko časa so dojile (Stuebe, 2009).

Pri nas za rakom dojke pred menopavzo vsako leto zboli skoraj 300 žensk. Podpora pri dojenju torej ni ključna le zaradi zdravja otrok – morda bi dojenje lahko rešilo tudi življenje kakšne mamice.

Tako kot vsaka kaplja mleka za dojenčka torej tudi vsak podoj šteje! Če ste noseči, vabljeni na priprave na porod in dojenje. Če želite dojiti in imate težave, vam z veseljem pomagam.

Priporočila:

Europa Donna: Priporočila proti raku
Rak dojke: kaj morate vedeti

Študije:

Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect
Breastfeeding and maternal health outcomes: a systematic review and meta-analysis
Lactation and incidence of premenopausal breast cancer: a longitudinal study

Morda bi vas zanimalo tudi:

Žalovanje za izgubljenim dojenjem
Nehajte dojiti
So dojeni malčki bolj odvisni od matere?
Dojenje je treba razumeti s srcem

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content