Ob pogledu na lepe fotografije dojenčkov in malčkov se običajno čisto raznežimo. Če bi vedeli, kaj vse se lahko dogaja v ozadju, pa se ne bi le naježili, ampak zgrozili.

Za kaj gre? Vedno glasnejše so govorice, da v nekaterih studiih, kjer fotografirajo dojenčke, ne tečeta le oksitocin in materino mleko. Nasprotno – nekateri fotografi zahtevajo, da naj se otročička več ur pred snemanjem ne doji, tako da v studio pride prestradan (in verjetno od joka tudi čisto izmučen, starši pa čisto iz sebe), kjer ga potem nalijejo z umetnim mlekom po steklenički, da »pade dol« ter ga lahko potem v miru preoblačijo, povijajo, zavijajo, nameščajo v razne položaje.

Lahka tarča: ranljive mame z dojenčki

Tudi pri nas je spominsko fotografiranje dojenčkov biznis, ki pa – če čakamo na najugodnejši trenutek, ko se dojenček ravno ne doji, nosi, previja, uspava ipd. – utegne biti zamuden. Ker nekateri fotografi dojenčkov, starejših od 14 dni, ne želijo fotografirati, ker menda ne spijo več dovolj oz. naj ne bi bili več tako prožni, številni starši termin pri fotografu rezervirajo še pred otrokovim rojstvom. Seveda nič hudega sluteči plačajo avans in se jim niti ne sanja, kako bo fotografiranje potekalo.

Jaz že vem, kaj delam!

Takšne in podobne izjave ne pridejo zgolj iz ust fotografov, temveč so med njimi celo fotografinje, od katerih bi pričakovali, da imajo v sebi vsaj nekaj materinskega instinkta ali pa človeške topline. Ob tako odločnem nastopu starši preprosto »zmrznejo«. Zaradi rezerviranega termina, šoka, želje po lepih fotkah in plačanega avansa veliko staršev stisne zobe in potrpi, v resnici pa imajo pravico, da zavrnejo ne le stekleničko in škodljive zahteve, temveč tudi fotografiranje in zahtevajo denar nazaj. Starši, ne pristanite na trpinčenje dojenčka in poniževanje vas samih!

Zaradi ene same stekleničke se menda ne bo svet podrl?

Ja, nekaterim se (je). Ena sama steklenička umetnega mleka:
– lahko pomeni konec dojenja
– spremeni otrokovo črevesno floro za vsaj dva tedna izključnega dojenja
– lahko povzroči sesalno zmedo in zavračanje dojenja
– lahko otroka senzibilizira za kravje mleko (alergije).

Tudi vas mikajo luštne fotke vašega dojenčka?

Pri fotografu se dobro pozanimajte, kako konkretno bo fotografiranje potekalo oz. povprašajte druge starše. Ali bodo tudi od vas zahtevali, da dojenčka stradate/ne dojite, pustite jokati in potem »nalijete« z umetnim mlekom? Karkoli od naštetega je nesprejemljivo! Koliko časa bo na voljo za fotografiranje? Kako bo fotografiranje potekalo, ne da bi zanemarili dojenčkove potrebe po dojenju, varnosti, dotiku, bližini?

V čem je bistvo?

Ali niso bistvo spominskih fotografij lepi spomini? Najlepše fotografije so najbrž tiste, ob katerih se še leta spominjamo, kako nam je bilo – četudi so bile posnete s telefonom ali pa je bila v ozadju gora perila, razmetana postelja in z igračami nastlana tla.