Številne nosečnice se skrbno pripravljajo na prihod novorojenčka in logično, da se sprašujejo, kaj vse potrebujejo. V potrošniškem svetu, kjer nam kar naprej želijo zbuditi potrebo po še tem ali onem (potem bomo pa res popolni, bo vse popolno), doječe mamice niso ravno hvaležne stranke. Dobra novica – za dojenje imamo najboljšo in najpopolnejšo možno opremo: prsi in naročje. Vse po meri, ravno prav zaobljeno, mehko, toplo in skoraj vedno pripravljeno za uporabo.

Kaj vse pa nam ponujajo v trgovinah?

Stoli, počivalniki, blazine za dojenje

Ker se dojenčki v prvih tednih oz. mesecih dojijo pogosto in tudi dlje časa, je priporočljivo, da je mamici udobno in vmes lahko počiva. Prepričana sem, da so naši domovi polni raznih blazin, odej in druge opreme, ki jo z malo domišljije lahko uporabimo sebi v prid. Preden karkoli kupimo, pomislimo, kje bo to končalo po nekaj tednih ali mesecih. Še tisti dojenčki, ki v začetnih tednih uživajo v svojem »slow foodu« sčasoma preidejo na »fast food« in adijo počitek!

Čaji za dojenje

Samice sesalcev ne uživajo nič posebnega, da bi tvorile mleko. Tudi čajev ne – preprosto dojijo, kot je za njihovo vrsto biološka norma. Človek sodi med tiste sesalce, ki svoje potomce nosijo in jih imajo stalno pri, ob ali na sebi. Zakon ponudbe in povpraševanja je res zakon! Če je otrok dojen, kadar potrebuje in dobro sesa, se za zalogo mleka ni bati.

Stekleničke za dojene otroke

Verjamete v pravljice? Taki cuclji oz. stekleničke ne obstajajo – razen seveda v reklamah. Če se uporabi stekleničke ne da izogniti, ne nasedajte oglasom. Opazujte, kako izgleda obraz otroka, ki je pravilno pristavljen in lepo sesa na prsih. Potem to primerjajte z otrokom, ki je hranjen po steklenički. Ali so usta na široko odprta? Ustnice ne smejo biti uvihane. Ali je otrok videti sproščen. Ali vzpostavlja očesni stik z osebo, ki ga hrani, ali pa gleda drugam in je videti zaskrbljen? Sta tempo sesanja in požiranje podobna kot pri dojenju?

Razna mazila, kreme ipd.

Prvi teden, dva je dojenje lahko nekoliko nelagodno, kar pa ne pomeni, da vidite zvezde in vas je neznansko strah naslednjega podoja! Bradavicam se ni treba utrditi! Če teče kri, je treba ukrepati. Ne mislite, da boste problem rešile z nastavki, mazili ali omejevanjem trajanja oz. števila podojev. To je samo gašenje požara. Čim prej je treba ugotoviti, zakaj je dojenje boleče, tem več možnosti je za uspešno dojenje. Znano je namreč, da je ravno boleče dojenje eden od razlogov za prezgodnje odstavljanje.
Če so bradavice ranjene, je tako kot pri drugih ranah bistveno, da so čiste in suhe.

Nastavki

Sami po sebi niso slabi – vendar se največkrat uporabljajo povsem po nepotrebnem. Včasih zaradi bolečega dojenja, pogosto pa tudi zato, ker zdravstveno osebje presodi, da so bradavice preveč – majhne, ploske, neizrazite in še kaj bi se našlo. V resnici so nastavki dobrodošli pri mamicah z vdrtimi bradavicami (nekatere se jih sčasoma znebijo) ali nekaterih nedonošenčkih. Poleg tega, da vemo zakaj in kako dolgo jih bomo uporabljali, je pomembna tudi velikost. Da bi jih kupili preventivno? Škoda denarja.

Blazinice

Nekaterim mamicam izteka mleko in so blazinice najenostavnejša rešitev. Poleg blazinic za enkratno uporabo obstajajo tudi pralne (ponavadi iz bombaža, bambusa, volne, svile). Idealno je, da blazinice zamenjate takoj, ko se zmočijo. Nekatere mamice so preobčutljive na blazinice, predvsem tiste za enkratno uporabo, ki vsebujejo kemikalije …

Oblačila

Če že, potem je vredno investirati v dober, udoben modrček za dojenje. Mimogrede: prsi – če se povesijo, to ni zaradi dojenja, temveč »krivdo« lahko pripišemo hormonom v nosečnosti. Nekatere mamice so zadovoljne tudi z majčkami, ki se odpnejo pri naramnicah in so zelo praktične za dojenje ali pa uporabijo zgornje dele z bolj raztegljivim izrezom. Zasledila sem tudi oglase za rute, ki omogočajo »diskretno« dojenje, vendar je to stvar osebne izbire. Dojenje kjerkoli in kadarkoli bi moralo biti nekaj normalnega. Z dojenjem v javnosti prispevamo k normalizaciji dojenja, dajemo zgled in spodbujamo druge mamice ter postopno spreminjamo miselnost.