Kako je s spanjem na potovanju?

Rumina.si potovanje z dojenčkom

Dojenčki in otroci so v prvih letih življenja precej mirnejši, če na potovanju spijo v bližini staršev. Na dopustu ali potovanju skupno spanje dopustijo tudi mnogi starši, ki sicer ne spijo z otroki. Ali je to varno?

Kaže, da se tveganje za nenadno smrt pri dojenčkih poveča, če spijo v neznanem okolju. Dojenčki med 2. in 4. mesecem starosti, ki na potovanju spijo sami, sicer pa ne, so izpostavljeni (rahlo) večjemu tveganju za nenadno smrt. Res pa je tudi obratno. Pri dojenčku, ki doma ponavadi ne spi v družinski postelji, na potovanju pa spi v postelji s starši, obstaja večje tveganje za nenadno smrt, saj se je znašel v novem spalnem okolju.

Skratka: morda bo najbolje, da na potovanju čim bolj posnemate obliko spanja, kakršne ste vajeni doma. Če spite v družinski postelji, spite skupaj. Če spite vsak zase, spite vsak zase.

Če na potovanju z dojenčkom spite v isti postelji, se morate prepričati, da je to varno (glej http://www.rumina.si/pravila-za-varno-spanje-v-druzinski-postelji/).
Ko ste na poti ali dopustu, so dejavniki tveganja, ki lahko ogrozijo dojenčka, še vedno prisotni, zato velja posebna previdnost pri odločitvi o tem, kje in kako bo vaš dojenček spal na potovanju.

Vir: James J. McKenna: Spanje z dojenčkom, str. 86

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content