Dojenje je podobno kolesarjenju. Nekateri so naravni talenti in jim takoj steče. Če pa ne bi šlo in bi se želeli naučiti kolesariti – na koga bi se obrnili? Sprva najbrž na nekoga, ki zna res dobro kolesariti. Če to ne bi zadoščalo, bi najbrž poiskali strokovnjaka, ki dobro kolesari in ima tudi ustrezno izobrazbo, da bo znal oceniti, kaj nam dela težave. Le redko koga pa bi prepričal npr. nekdo, ki sicer ima formalno izobrazbo o kolesarjenju, sam pa še ni sedel na kolo (no, pri dojenju je sicer nekaj izjem, vendar so redke). Ko enkrat steče, je tudi kolesarjenje stvar občutka, pa vendar – intuitivni inštruktorji za kolesarjenje? Hm …

Uporabite zdravo pamet in občutek

Obvezno jo povprašajte, ali ima osebne izkušnje z dojenjem: kako dolgo je dojila, s katerimi izzivi se je soočala. Zahtevajte reference – ali je certificirana (IBCLC = International Board Certified Lactation Consultant – najvišja mednarodno priznana formalna izobrazba na področju dojenja) oz. del mednarodno priznane organizacije (npr. La Leche League).

Ko iščete svetovalko, ne bi smeli imeti občutka, da vam hoče samo nekaj prodati ali posoditi. Pomagati bi vam morala odpraviti težave pri dojenju, kar običajno ne zahteva nobenih pripomočkov.

Svetovalke za dojenje ne smejo priporočati nobene znamke umetnega mleka ali nadomestka za materino mleko. Nastavki za dojenje in stekleničke se pri odpravljanju težav pri dojenju uporabljajo prepogosto in »na pamet«.

Slišala vas bo!

Ob dobri svetovalki za dojenje boste začutili, da vas (končno) nekdo res razume. Podprla vas bo, ne glede na to, kako se boste odločili.
Dobra svetovalka za dojenje vam bo prisluhnila in najbrž zastavila kopico (pod)vprašanj. Spoštljiva, razumevajoča in potrpežljiva bo.

Ne glede na vaš problem vam dobra svetovalka nikdar ne bo kar tako rekla, da ne morete dojiti. Ženskam včasih rečejo, da morajo (začasno) prenehati z dojenjem zaradi bolezni ali zdravil oz. preiskav, kar drži le redko.

Če se svetovalka zanaša samo na kontrolno tehtanje in se vaše življenje podredi tiraniji tehtnice, najbrž to ne bo to.
Ali pa, če vam reče, da dojite po urniku … (Več o tem: https://www.rumina.si/kako-reagirati-ko-vam-pametujejo-o-dojenju/)

Kjer je volja, je tudi pot!

Pri težavah s pristavljanjem je potrebno predvsem veliko potrpljenja, vztrajnosti in dobra tehnika.

Če je potrebno dohranjevanje in vam svetovalka ponudi stekleničko, poiščite drugo mnenje. Obstajajo namreč drugi načini dohranjevanja, ki ne motijo dojenja in so dojenčku prijaznejši (npr. prstno hranjenje, kozarček, dohranjevanje na prsih po cevki).

In kar je najpomembneje: ob svetovalki za dojenje se morate dobro počutiti – biti sproščeni in jo mirne duše povprašati o vsem, kar vas muči.

Kako med zdravstvenimi delavci najti zaveznika pri dojenju? https://www.rumina.si/kako-med-zdravstvenimi-delavci-najti-angela-varuha-za-pomoc-pri-dojenju/