Kakšna pomoč pri dojenju je na voljo pri nas?

Rumina.si pomoč pri dojenju

Marsikdaj gre dojenje po zlu zgolj zato, ker mamica ni deležna pravočasne oz. strokovne podpore in pomoči. Ko se zatakne, nasveti običajno kar dežujejo. Komu torej prisluhniti in na koga se res lahko zanesemo?

Svetovalke za dojenje pri La Leche League

Pri nas po principu pomoči mama–mami deluje 9 prostovoljk, laičnih svetovalk za dojenje, ki imamo poleg izobrazbe, zahtevane s strani mednarodne zveze za dojenje La Leche League International, tudi osebno izkušnjo z dojenjem. Obvladamo (vsaj) osnove dojenja, na voljo imamo najsodobnejšo literaturo in vire strokovnih informacij, predvsem pa vemo, kako čustveno podpreti mamice pri njihovih odločitvah ter ponuditi točne informacije. Organiziramo mesečna srečanja za mamice z dojenčki oz. bodoče mamice in nudimo pomoč po telefonu. Za mame smo pogosto zadnja rešilna bilka.

Svetovalke za dojenje IBCLC

V Sloveniji nas je okoli 50 mednarodno certificiranih svetovalk oz. en svetovalec za dojenje IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) – gre za profil svetovalk za dojenje z edino mednarodno priznano certificirano kvalifikacijo na področju dojenja, ki ustreza magistrski ravni.
Večinoma gre za zdravstvene delavce z medicinsko izobrazbo, ni pa nujno. Osebne izkušnje z dojenjem niso potrebne. Usposobljeni smo za nudenje pomoči pri dojenju, predvsem v posebnih, zahtevnejših situacijah.
Svetovalke za dojenje smo zaveznice zdravnikov, sester, babic – večina svetovalk IBCLC, zaposlenih v našem zdravstvu, primarno opravlja druge naloge in se ne posveča izključno dojenju.
Raziskave so pokazale boljše rezultate pri dojenju, če so materam in dojenčkom na voljo storitve IBCLCjev. Ameriški Center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (CDC)
število svetovalk IBCLC na 1.000 živorojenih otrok uporablja kot kazalnik kakovosti na letni nacionalni ravni.

Pri dojenju naj bi bili materam v oporo tudi drugi zdravstveni delavci – npr. zdravniki, medicinske sestre, patronažne sestre oz. babice – vendar nimajo nujno tudi specifične izobrazbe s področja dojenja (razen tistih, ki so obenem tudi svetovalke za dojenje IBCLC).

Svetovalke za dojenje IBCLC in pri La Leche League v isti osebi

Certificirane svetovalke za dojenje s pozitivno osebno izkušnjo z dojenjem – zmagovalna kombinacija! Žal v Sloveniji zaenkrat samo dve.

Porodne spremljevalke (dule)

Mnogim ljudem se zdi samoumevno, da naj bi tudi dule obvladale svetovanje pri dojenju, vendar ni nujno. Pri nas ni krovne organizacije z določenimi kriteriji glede njihove usposobljenosti. Nekatere so podkovane bolj, druge manj, (osebne) izkušnje z dojenjem imajo različne ali pa jih sploh nimajo. Poleg tega trajanje dojenja in izzivi, povezani z dojenjem, znatno presegajo prve tedne po porodu.

Osebe, ki se predstavljajo kot intuitivne, svobodne in druge svetovalke za dojenje

Gre večinoma za mamice z lastno izkušnjo dojenja, vendar brez ustrezne izobrazbe.

Kaj pa forumi in FB skupine? 

Veliko doječih mamic se z vprašanji obrača tudi na druge doječe mamice, npr. v različnih FB skupinah, kjer je mogoče najti razne informacije in čustveno podporo – predvsem na osnovi osebnih izkušenj posameznih mater. Podpora v smislu splošnih informacij pogosto zadošča, čeprav se zgodi, da so si nasveti nasprotujoči. Nekatere mamice ponujajo tudi prostovoljno osebno pomoč po telefonu in na domu, vendar število otrok ali trajanje dojenja nista merilo znanja oz. izkušenj, so le odraz osebne izkušnje dojenja. Vsak par mama–otrok je edinstven, zato ga je treba tudi tako obravnavati. FB skupine in forumi niso nujno slabi, vendar velja uporabiti zdravo pamet.

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content