Dojenje je naravno, vendar se ga naučimo. Mamice pogosto sprašujete, kdaj zamenjati stran pri dojenju. Katero dojko ponuditi najprej? Večkrat slišimo nasvet, da je treba po x minutah zamenjati stran. Ali pa, da je treba večkrat zapored podojiti na isti dojki. Ali pa, da je vsak podoj na vrsti druga dojka. Nekateri trdijo, da je treba vedno ponuditi obe. Kako dojiti?

 

1. Bistven je občutek!

Ne gledamo na uro, opazujemo sebe in otroka. Povsem normalno je, da vedno najprej ponudimo tisto stran, na kateri imamo občutek, da je bolj polna. Dojenčkom je običajno všeč, da teče. Tako so bolj motivirani za dojenje.

Če je otrok zadovoljen in spusti dojko ter blaženo zaspi, ga pustimo spati. Sicer je priporočljivo podreti kupček. Če smo v dilemi, ali bi se otrok še dojil, ga v naročje namestimo tako, da ima glavico med prsmi in če išče, mu po občutku lahko ponudimo ali bolj »polno« stran ali stran, na kateri se je dojil.

Nekateri menijo, da je treba večkrat zapored ali celo v obdobju nekaj ur dojiti le na eni strani, sicer otrok ne bo dobil “zadnjega” mleka. Strah, da bo otrok dobil samo “vodeno prednje” mleko, je povsem odveč – ko se sproži izcejalni refleks (brez skrbi, četudi ga ne čutite), začne teči tudi “zadnje” mleko.

Skrb, da bi otrok dobival le “prednje” mleko, je odveč: razen, če bi imela mamica res veliko preveč mleka (ob dojenju, ki sledi otrokovemu povpraševanju je to manj verjetno in zelo redko); čeprav se v večini primerov sčasoma samo po sebi uredi tudi to. In nenazadnje: materino mleko je vedno vodeno, saj vsebuje okoli 88 % vode.

2. Bi si želeli več mleka?

Potem je ključno, da otrok pogosto in učinkovito sesa. Najprej ga pristavimo na bolj »polno« stran. Ko se požiranje upočasni oz. ni več tako zainteresiran, začnemo s stiskanjem dojke. Ko tudi to ne deluje več, zamenjamo stran in vajo ponovimo. Stran lahko zamenjamo večkrat.
Kako do več mleka in gramov, preberite tule.

3. Preveč mleka?

Nekatere mamice imajo v prvih tednih ali celo mesecih preveč mleka. Nekateri strokovnjaki priporočajo več podojev zapored na eni dojki. Vprašanje je seveda, kaj potem z drugo (prepolno) dojko. V času, ko dojimo samo na eni strani, moramo takoj, ko čutimo, da »zapostavljena« dojka postaja neprijetno polna (še preden postane neprijetno!), ročno iztisniti ali izčrpati nekaj mleka – samo toliko, da nam odleže, da napetost popusti.

Nikakor ne iztiskamo ali črpamo »do konca«, sicer bo še več mleka.
Na dojki lahko dajemo tudi zeljne liste. Odrežemo trdo steblo in liste položimo na prsi. Uvele liste nadomestimo z novimi. Postopek ponavljamo do izboljšanja.

4. Kdaj smo res bolj pozorni, na kateri strani se doji otrok?

Pri dvojčkih je zaželeno, da ju pristavljamo izmenično enkrat na eno, drugič na drugo dojko oz. lahko zamenjamo dojki tudi med podoji, če nam tako ustreza.
Pri tandemskem dojenju pazimo, da ima prednost dojenček in da dobi dovolj mleka.

5. Ena dojka večja od druge?

To je pogost, neškodljiv, začasen pojav. Zgodi se, da več dojimo na eni strani, posledično je tam več mleka oz. ima otrok to stran raje, ker bolj teče … Po končanem obdobju dojenja in laktacije bosta dojki ponovno simetrični. Prsi se ne povesijo zaradi dojenja, temveč hormonskih sprememb v nosečnosti!

6. Kaj pa, če otrok zavrača eno dojko?

Nekateri dojenčki imajo »priljubljeno« stran, običajno je to dojka, iz katere bolj teče. Čeprav mnoge mamice uspešno dojijo samo na eni dojki, je zavračanje dojenja lahko posledica oz. znak (porodnih) poškodb ali zakrčenih mišic pri dojenčku, zato poiščite pomoč izkušene svetovalke za dojenje.

7. Prepogosto dojenje ne obstaja.

Treba je razlikovati, ali je dojenček nenehno na prsih zato, ker ne dobiva dovolj mleka – v tem primeru se lahko zaman »doji« cel dan (treba je ugotoviti, kaj je narobe!) – ali pa samo ne želi biti odložen, potrebuje nenehni stik (priskrbimo si ustrezno nosilko).

Če potrebujete konkretno pomoč pri dojenju oz. nošenju, mi pišite (alenka@rumina.si) in se bomo dogovorili za posvet. Vabljeni tudi na spletna predavanja in delavnice za mamice z dojenčki.