Mastitis je izredno boleča in kompleksna tema, vendar lahko s pravimi informacijami in takojšnjim ukrepanjem k uspešnemu okrevanju največ pripomoremo sami.

Počitek!
Morda vam telo z mastitisom sporoča, da ste preobremenjeni. Preveč naokoli in premalo počitka? Nosečnost in porod nista bolezen, vendar je v prvih tednih priporočljiv počitek.
Že samo dojenje in skrb za dojenčka sta velik zalogaj.
Ob bližajočih se praznikih in drugih priložnostih (družinska slavja ipd.) si mnoge mamice naložijo preveč obveznosti.
Izmučenim mamicam se mastitisi radi ponavljajo.

Obvladajte stres!
Postavite prioritete. Poskrbite zase in dojenčka, poenostavite si življenje, poiščite pomoč. Skrb za dojenčka je pomembno poslanstvo in pri vseh pomembnih stvareh potrebujemo podporo! Svojim bližnjim povejte, kaj potrebujete.

Na prizadeti strani dojite čim pogosteje!
Če je dojenje boleče, poskusite z različnimi položaji. Priporočljivo je, da se dojenček z bradico dotika prizadetega dela dojke, saj ga med dojenjem dodatno masira. Če dojenček prizadeto stran zavrača, dojko izpraznite s črpanjem ali ročnim iztiskanjem.
Če je dojka preveč polna in napeta, se bo dojenček težko pravilno pristavil. Predel kolobarja zmehčate tako, da konice prstov razporedite okoli bradavice (kratki nohti!) in z njimi pritisnete proti prsnemu košu. Nekaj časa vztrajajte – s protipritiskom se bo kolobar zmehčal in otrok lažje pristavil.

Počitek in pogosto dojenje zmanjšata trajanje simptomov!

DVE V PRAKSI PREIZKUŠENI REŠITVI, KI DELUJETA

Knajpanje
Potrebujete dve skledi ali posodi. V eno nalijte vročo, v drugo pa mrzlo vodo. Vroča voda ne sme biti prevroča, da se ne opečete! Prizadeto dojko na primer za 1 minuto potopite v vročo vodo, nato pa za pol minute v mrzlo vodo. Postopek nekajkrat ponovite. Vedno začnete in končate z vročo vodo. Delajte po občutku – začutite, kaj vam prija. 

Masaža z električno zobno ščetko (ali s čim podobnim)
Prizadeti predel dojke masirajte z električno zobno ščetko – s tistim delom, kjer ni ščetin. Če nimate električne zobne ščetke, lahko uporabite kaj drugega, kar vibrira. 

TRADICIONALNI NASVETI

Topli obkladki
Tik pred dojenjem ali črpanjem oz. iztiskanjem mleka na prizadeto dojko položite topel/vroč (a ne prevroč!) suh ali moker obkladek. Lahko natočite toplo vodo v umivalnik ali lavor in se nagnete naprej, da težnost naredi svoje.
S toplimi obkladki ne pretiravajte – do pribl. 10 minut povsem zadošča.

Masaža
Ogreto dojko zmasirajte s krožnimi gibi dlani in prstov oz. s »tapkanjem«. Prizadeti predel lahko nežno pregnetete s konicami prstov. Pri masaži se pomikajte z zunanjega dela proti bradavici.  Bodite nežni! Zaradi grobe masaže se oteklo in občutljivo tkivo lahko poškoduje!

Takoj po gretju in masaži podojite otroka. Če ne gre, poskusite s črpanjem. Če je črpanje s črpalko boleče, poskusite z ročnim iztiskanjem mleka. 

Hladni obkladki
Po dojenju ali črpanju na prizadeti predel za zmanjšanje otekline lahko položite (suh ali moker) hladen obkladek. Mnogim mamicam pomagajo zeljni listi (lahko iz hladilnika): steblo odstranite, liste potolcite in jih nato položite na dojko. Ko uvenejo, jih zamenjate z novimi.  Nekatere mamice si pomagajo z oblogami iz gline, skute, krompirja ipd.

Vedno poslušajte svoje telo! Če vam toplota ali hlad ne odgovarja, potem tega ne počnite!

Udobna oblačila
Nič vas ne sme tiščati (npr. modrček, naramnice, nosilka ipd.).

Kaj pa črpanje?
Številne mamice v strahu pred ponovitvijo mastitisa po vsakem dojenju še dodatno črpajo mleko, kar je popoln nesmisel!
Črpanje je smiselno izključno v primeru, da otrok zavrača dojenje na prizadeti strani ali pa dojke ne izprazni toliko, da bi napetost popustila ali pa je sit oz. trdno spi. Iztisnemo ali načrpamo samo toliko mleka, da napetost popusti! Torej po občutku. In nikakor ne »do konca«, sicer količino mleka še povečujemo!

Uživanje probiotikov in D-vitamina
Raziskave kažejo, da oboje dobro vpliva na okrevanje.

Kaj je priporočljivo vzeti v primeru vročine, če postane neznosna?
O tem se posvetujte z zdravnikom. V strokovni literaturi so različna priporočila: običajno priporočajo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. ibuprofen), ker poleg lajšanja bolečine in zniževanja povišane telesne temperature zmanjšujejo otekline, ter paracetamol (lajšanje bolečin, zniževanje temperature).

Kdaj k zdravniku?
Če se po pribl. 24 urah domačega zdravljenja (počitek + pogosto praznjenje prizadete dojke) simptomi poslabšajo oz. ni nobenega izboljšanja; če imate že dlje časa vročino; če so prisotni očitni znaki, da gre za bakterijsko okužbo (gnoj); če se temperatura nenadoma močno poveča.

Vsaj polovica mamic z mastitisom ozdravi brez antibiotikov! 

In če je potrebno jemanje antibiotika?
Antibiotiki za zdravljenje mastitisa so združljivi z dojenjem, zato omejevanje ali prekinitev dojenja nista na mestu. Nasprotno: umetno hranjenje je strokovno neutemeljena in neprimerna izbira.