Ne mučit otroka z dojenjem?!

Rumina.si steklenička

Joj, kolikokrat mamice to slišijo. Češ, kaj se bo ubogi revež matral, raje mu flaško dajte, pa bo. (Ja, gotovo je še od poroda utrujen, a ne?!)

Kako je zdaj s tem? Ali z dojenjem res mučimo otroka?

Sesalci smo ustvarjeni za sesanje. Pri dojenju nekateri otroci potrebujejo nekaj več časa, da jim steče – koordinacija sesanja, dihanja in požiranja je lahko kar zapleten proces! Dojenčki se dojenja najbolj naučijo tako, da veliko trenirajo – z dojenjem.

Normalno je, da malo sesajo, malo počivajo, si oddahnejo, se nadihajo.

Mimogrede: pričakovati, da bo novorojenček aktivno sesal 15 minut na eni in 15 minut na drugi strani, je navaden nesmisel, ki dokazuje le eno: da oseba, ki vam je to rekla, nima pojma.

Kako je potem s flaško? Če slišite, kako otrok dela glu-glu-glu – se pravi, da golta, kot da bo konec sveta – ne, ni tako lačen, temveč si ščiti dihalne poti, da se ne zaduši!

Če otroka hranite po steklenički, ga morate imeti v čim bolj pokončnem položaju, stekleničke mu ne potiskajte v usta, temveč počakajte, da bo pripravljen in cucelj potegne v usta. Steklenička mora biti v vodoravnem položaju, najprej naj bo cucelj prazen. Potem stekleničko nagnemo, da je v cuclju mleko in otrok naredi nekaj požirkov. Zatem sledi premor – v cuclju ni mleka, da si otrok malo oddahne itd. Pri tem opazujemo otroka. Obrnjen naj bo proti nam kot pri dojenju – če gleda nekam proč in je videti napet, mu ni fino! Mogoče potrebuje premor.

Hranjenje po steklenički brez premorov pomeni za otroka stres – ker se ne more nadihati, prejme manj kisika, srček mu bije hitreje, v želodček dobi v kratkem času izredno veliko količino mleka – adaptirano mleko je že tako in tako težje prebavljivo, kar otroka še dodatno obremeni.

Materino mleko je lahko prebavljivo – v približno uri in pol se prebavi. Pri dojenju otrok sam uravnava tempo in v dojenje otroka ni mogoče prisiliti.

Kdo zdaj koga matra?

Še nekaj: ni stekleničke, po kateri bi dojenček pil kot iz prsi!

Otrok, ki se pristavlja na prsi in potrebuje dohranjevanje, ne hranimo po steklenički! Dohranimo jih na prsih.

Kako to naredimo, bom objavila v kratkem.

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content