Celo nekateri strokovnjaki, ki naj bi imeli veliko znanja tudi o dojenju, žal širijo napačne informacije. Na primer, da je treba pri določeni starosti otroka omejiti dojenje. Ali pa, da ima otrok mamo za dudo in jo izkorišča. Kako je s tem?

Neka bodoča mamica mi je pisala:

Malo sem zmedena glede dolžine dojenja. Po spletu okoliščin sem začela opravljati študentsko delo pri MNRI specialistki, sedaj sem tu že kakšno leto in se v tej smeri tudi sama izobražujem. Moja predpostavljena ima ogromno znanja na tem področju in ve marsikaj tudi o vzgoji otrok, med drugim tudi o dojenju in mi je rekla da se doji prvih 6 mesecev, potem 6 mesecev samo zjutraj in zvečer in potem še zadnjih 6 mesecev samo zjutraj ali samo zvečer (sem že pozabila, katero opcijo je povedala) … Pravi, da če se otrok dlje doji, da ima mamo za dudo, da jo tako izkorišča … Vi pa ste omenili, da nekatere mame dojijo tudi do otrokovega 7. leta in, da s tem ni nič narobe … Mi lahko, prosim, to pojasnite?

V Sloveniji dojenje do 12 mesecev velja za sprejemljivo

Uveljavljeno je mnenje, da je dojenje po določeni starosti predolgo in materino mleko nima več vrednosti, dojenje malčkov v javnosti pa ni vedno sprejemljivo. Pomen dojenja se poudarja predvsem takoj po otrokovem rojstvu, kasneje pa je podpora doječim materam bolj izjema kot pravilo.

Mamice, ki sledijo otrokovemu ritmu in se odločijo za naravno odstavljanje, so pogosto deležne neodobravanja, pritiskov, naj otroka odstavijo, ali celo šikaniranja. Vse to je posledica nevednosti, žal zaradi pomanjkanja strokovnega znanja o dojenju tudi med strokovnjaki v zdravstvu, izobraževanju in socialnem varstvu.

Kakšno izobrazbo o dojenju ima vaša predpostavljena?

O dojenju se veliko govori in piše in seveda ima vsak pravico do svojega osebnega mnenja, ki pa ni nujno skladno s strokovnimi spoznanji in priporočili. Če vas dojenje zanima, poiščite verodostojne vire informacij, kot so na primer:

Predolgo dojenje ne obstaja

Pri človeku do naravne odstavitve pride pri starosti od 2,5 do 7 let. Idealno je, da otrok potrebo po dojenju preraste, za kar se ni treba posebej truditi. Mati ne ponuja, otrok ne povpraša in tako se dojenje postopoma brez skrbi in frustracij zaključi.

Dopuščanje, da otrok narekuje tempo odstavljanja, je izraz zaupanja. Prispeva k otrokovi samozavesti, saj se odstavi, ko je za to razvojno pripravljen. Mati, ki se odloči za naravno odstavljanje, nikdar nima težav z nesrečnim otrokom, ki se upira njenim prizadevanjem po odstavitvi.

Omejevanje dojenja?

Ne glede na otrokovo starost ni razloga za omejevanje dojenja. Omejevanje trajanja in števila podojev ni potrebno. Pri večjem malčku obstaja tudi možnost delne odstavitve.

Ali z dojenjem razvadimo otroka?

Dojenje poleg materinega mleka otroku daje tudi občutek varnosti. Z dojenjem otroku ne moremo škodovati. Varno navezani otroci so v življenju veliko bolj samostojni in neodvisni ter imajo boljšo samopodoboLažje obvladujejo stres in znajo biti sami, če morajo biti sami. Za telesno in duševno zdravje otrok je ključno, da se mamica dosledno odziva na otrokove potrebe. Z ljubeznijo, bližino in dotikom je otroka nemogoče razvaditi.

Duda je zgolj nadomestek

Želja ni enako potreba. Normalna potreba po dojenju je naravno prisotna več let. Če je otrok odstavljen, preden potrebo po sesanju preraste, potrebuje nadomestek, npr. dudo, stekleničko, odejico, ninico ipd., ki veljajo za samoumevne in do katerih je družba zelo tolerantna. Ne verjamete? Pojdite v park in opazujte reakcijo ljudi, če gredo na primer mimo triletnika z dudo (običajno tega nihče niti ne opazi) ali pa triletnika, ki se doji …

Dojenčka ali malčka je nemogoče prisiliti v dojenje

Potreba po dojenju je prirojena in jo otrok sčasoma preraste. Eden najpogostejših mitov o dojenju je tudi, da matere vedno uživajo v dojenju in so one tiste, ki ne morejo prenehati. Kot pri vseh najljubših stvareh in ljudeh tudi pri dojenju pride do trenutkov, ko nam je dovolj. Ko rabimo premor in si želimo svoje telo spet ali vsaj začasno samo zase. Po drugi strani pa mamice rade ustrežejo otroku, saj ni lepšega kot opazovati veselega, zadovoljnega malčka.

Dojenje malčka se enostavno »zgodi«

Čeprav večina mater v razvitem svetu ne načrtuje, da bo dojila tako »dolgo«, se kljub mitom in predsodkom dojenje malčka enostavno »zgodi«.

Ne glede na to, ali dojite ali ne, zakaj dojite ali ne, kako dolgo dojite ali zakaj ste prenehali dojiti ali sploh niste dojili – vedno se bo našel kdo, ki vas bo kritiziral. Vsem je nemogoče ustreči, zato naredite tako, kot čutite, da je prav. Ločite svoje občutke od mnenj in pripomb iz okolice, predvsem pa od nasvetov, za katere niste prosili. Prisluhnite sebi in otroku.

*

Morda bi vas zanimalo tudi:

Dojenje malčka – razkrivamo najpogostejše mite
So dojeni malčki bolj odvisni od matere?
Tako velik(a), pa se še kar doji?!
Odstavljanje
Dolgotrajno dojenje, zadojenci in čigava je mati?
Prispevek o dojenju malčkov v Tedniku RTV Slovenija
Kakšne barve je materino mleko?
Duda da ali ne?

Fotografija: Janko Ferlič, Unsplashed