Porodni načrt – kaj se obnese?

Rumina.si porodni načrt

Porodni načrt ni cilj, cilj je pozitivna porodna izkušnja. Včasih se preveč osredotočamo na »tehnično izvedbo« poroda – pri tem pa izpustimo ključni dejavnik: se bomo počutile varne, sproščene, spoštovane, mirne? Nas bo prisotnost drugih pomirjala? Pomembna je tudi spoštljiva, odkrita komunikacija, da ustvarimo vez zaupanja in prijetno vzdušje.

1. Nehajmo početi, kar se ne obnese!

Včasih se preveč osredotočamo na »tehnično izvedbo« poroda – obiščemo več porodnišnic, se sestanemo z dulo ali babico, razpravljamo o možnostih rojevanja, rutini določenih porodnišnic ali babic, si ogledujemo porodne sobe. Vse lepo in prav, vendarle pri tem izpustimo ključni dejavnik: se bomo počutile varne, sproščene, spoštovane, mirne? Nas bo prisotnost drugih pomirjala in nam dajala občutek varnosti?
Je »kemija« ali pa je ni? Ključno vprašanje je, kako se počutimo! (Pa sploh znamo prisluhniti telesu ali so naše orodje zgolj oči?)

2. Porodne spremljevalke (dule) niso zdravstvene delavke, lahko pa so komunikacijski most med žensko in osebjem.

Nekateri se odločijo za porodno spremljevalko (dulo), o kateri imajo včasih napačne predstave. Dula je po možnosti oseba, ki ne sodi niti med zdravstveno osebje niti v ženskin socialni krog. Porodnici oz. paru nudi čustveno in fizično podporo pri porodu, razume fiziologijo poroda, ju s svojo prisotnostjo pomirja, porodnici vliva moč, razbremeni partnerja. Nikakor ni zastopnica porodnice, se ne odloča v njenem imenu, lahko pa olajša komunikacijo med zdravstvenim osebjem in parom. Pri izbiri dule je preprosto: ali se osebnostno ujamemo ali pa ne. Medtem ko si vsaka ženska, ki to želi, zasluži dulo, pa ni vsaka dula primerna za vse ženske.

3. Spodbujajmo zaupanje in sodelovanje z zdravstvenim osebjem.

Odkrita komunikacija je ključna, če želimo vzpostaviti zaupanje med žensko/parom in osebjem. Čim več informacij o sebi, svojih potrebah, željah in strahovih bomo dali, več možnosti imamo, da nam bo porodna izkušnja ostala v lepem spominu. Izrazimo svoje dvome, skrbi, pomisleke. Osebje povprašajmo za mnenje, izkušnje, priporočila … Ljudje smo običajno pripravljeni ustreči. Obstaja tudi možnost, da se z osebjem ne bomo ujeli – bolje prej kot kasneje. Kaj nam koristi lepo okolje, če pa se počutimo nerazumljeni, prezrti, neupoštevani. Porod ni bojno polje, kjer bi porodnica nenehno vse nadzirala, dajala navodila, kaj si želi in česa ne. Strah nikakor ni dober spremljevalec pri porodu. Pri porodu je bistveno, da se ženska počuti tako varno, da lahko odpotuje v svoje globine, zaupa, se prepusti in odpre novemu življenju.

4. Seznam želja je koristna pomoč pri komuniciranju.

Seznam želja glede poroda pomaga ženski, da spozna, kaj si želi in se na to osredotoči, obenem pa se na osnovi tega lahko seznani, kakšne možnosti rojevanja so na voljo ter se odloči kje, kako in v spremstvu koga želi roditi. Obenem je seznam tudi izhodišče za komunikacijo z zdravstvenimi delavci, porodnimi spremljevalkami itd.

5. Osredotočimo se na posameznico in ne na dane možnosti.

Porod je edinstvena intimna izkušnja, ki je veliko več kot zgolj blaženje bolečine, položaj za iztis, dihanje ipd. – gre za posameznico, njene potrebe in želje. Porod po meri ženske je nepozabna izkušnja, ki žensko opolnomoči, ji da dostop do neslutenega vira moči v njej sami, zato ne zaznamuje le nje same in otroka, temveč tudi njeno družino in širšo družbo. Bistveno vprašanje, ki bi moralo biti del vseh priprav na porod je, kdo in kaj ženski daje občutek varnosti? V katerih okoliščinah in s katerimi osebami se počuti zaželeno, spoštovano, sprejeto, podprto, slišano?

6. Posvetimo se temu, kar želimo!

Veliko porodnih načrtov sestavljajo seznami, česa ženska ne želi. Veliko bolj učinkovito se je osredotočiti na želeno. Kakšno komunikacijo si želimo (neposredno, spodbudno, natančno, nežno)? V kakšnem okolju želimo roditi? Kakšne oskrbe si želimo (babiške, naravni porod, tehnološko podprt porod ipd.)? Kaj porodnici pomaga, ko je v stiski (informacije, dotik itd.)? Kaj želi ženska ohraniti v spominu? Kako k želeni porodni izkušnji prispevajo osebe, ki spremlja žensko/par?

7. Porodni načrt ni cilj, cilj je pozitivna porodna izkušnja.

Kljub slabim izkušnjam s porodnimi načrti ti niso nujno slaba ideja. Vsekakor je seznam želja dobro izhodišče tako za nas same, da najprej pri sebi raziščemo svoje potrebe, vrednote in želje, potem pa se o tem pogovorimo še z ostalimi vpletenimi. Vsebina seznama želja bo prispevala k ustvarjanju okoliščin in sodelovanju z osebami, ki nam bodo pomagale doživeti porod svojih sanj.

* dopolnjeno, prirejeno oz. povzeto po International Doula (št. 1, 2016): Birth Plans Don’t Work – Did they ever?

Morda bi vas zanimalo tudi:
Porodni načrt – pasti in prednosti
Porodni načrt – zakaj se ne obnese
Porodni načrt – primeri bodočih slovenskih staršev

Poporodni načrt

Priprave na porod
Priprave na dojenje

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content