Porodni načrt – pasti in prednosti

Rumina.si

Ko pri pripravah na porod pridemo do porodnega načrta, bi bilo morda priporočljivo, da ga raje preimenujmo v seznam želja. Porod je dogodek z veliko neznank – vpletenih je več oseb, okoliščine se spreminjajo, zato se lahko zgodi, da ne gre vse po načrtu. Tu se lahko ujamemo v past: ko nekaj ne gre po načrtu, lahko to doživljamo kot neuspeh. Namesto osredotočanja na načrt se raje posvetimo željam v okviru danih možnosti in na osnovi kakovostnih informacij.

V reviji International Doula (št. 1, 2016) je bil objavljen članek na temo porodnih načrtov: Birth Plans Don’t Work – Did they ever? (Porodni načrti se ne obnesejo – so se sploh kdaj?). Nekaj misli je povzetih v nadaljevanju.

Porodni načrt – pogosta tarča kritik

Porodni načrti so tarča kritik predvsem zato, ker starši včasih postanejo nepopustljivi, čeprav predlagani posegi le malo odstopajo od porodnega načrta, ali pa porodni načrt vsebuje nerelevantne, zastarele, neuporabne informacije ali informacije, ki jih starši niti sami ne razumejo.

Še vedno se zgodi, da ponekod porodni načrt ignorirajo, ga ne jemljejo resno oz. ne spoštujejo želja porodnice, čeprav so slednje v okviru danih možnosti. Po drugi strani pa nekateri bodoči starši porodni načrt pripravijo na osnovi vzorcev, ki jih najdejo na spletu. Problem je, da prepisanih informacij preprosto ne razumejo, jih razumejo napak ali pa vse stavijo na informacije z družbenih omrežij ali interneta.

Raziščimo lastne želje

Ker je vsaka ženska edinstvena, bi bilo koristneje, da se sama poda v raziskovanje svojih potreb, želja, vrednot v zvezi s porodom. Zelo priporočljivo je imeti odkrit odnos s svojim ginekologom, porodničarjem, babico – le tako namreč ugotovimo, ali smo »kompatibilni«, ali nam bodo lahko ugodili. Če vidimo, da ni »kemije« in zaupanja, poiščemo drugega ponudnika zdravstvenih oz. babiških storitev. Na pregledih imamo možnost, da sproti povprašamo vse,  kar nas muči – vse to je namreč že del priprav na porod.

Koristno je, da nosečnica sama razmisli, kaj si želi – kaj ji pomaga oz. jo pomirja, ko je prestrašena, vznemirjena, utrujena itd. Svoje želje oblikujemo v pozitivnem duhu, se pravi po možnosti brez nikalnic (ne pišemo, česa ne želimo), in jih razporedimo po posameznih porodnih fazah. O vsebini se lahko posvetujemo z ginekologom, porodničarjem, babico in lahko tudi s porodno spremljevalko (dulo), čeprav slednja običajno nima zdravstvene izobrazbe, ima pa veliko izkušenj.

Ni vse zlato, kar se sveti!

Nekateri starši podležejo »navijanju« za eno ali drugo porodnišnico, eno ali drugo babico. Ljudje imamo različne vrednote in pričakovanja – kar se eni ženski morda zdi super, je za drugo nesprejemljivo. Dobro se je seznaniti s konkretno ponudbo in dejanskim stanjem v določeni porodnišnici, pa tudi s številkami, ki trditve podpirajo. Npr. koliko carskih rezov ali prerezov presredka (epiziotomij) ima neka porodnišnica. Obiščemo porodnišnice oz. se sestanemo z babicami, ki nas zanimajo, da se seznanimo z možnostmi, izkušnjami, okoljem in osebjem. Kako se počutimo? Smo sproščeni, si brez skrbi upamo zastaviti vprašanja, povedati, kaj nas muči?

Na kaj včasih kar pozabimo?

Pomembno je, da se seznanimo z okoljem, kjer bomo rojevale, in z osebami, ki nas bodo spremljale. To sta dva izmed najpomembnejših dejavnikov izpolnjujočega poroda, zato jima je vredno posvetiti čas.

Pogosto se osredotočimo zgolj na porod, na poporodno oskrbo pa kar pozabimo. Pravzaprav že na tretjo porodno fazo, ki je še vedno najbolj motena porodna faza! Kje bo otrok? Ali porodnišnica spodbuja sobivanje in kožni stik? Je na voljo pomoč pri dojenju? (Unicefov naziv Novorojenčkom prijazna porodnišnica je lahko zavajajoč.) Če se odločamo za porod na domu – kakšno poporodno oskrbo lahko pričakujemo?

Bolj kot sam porodni načrt je pomembna porodna izkušnja – da bo taka, ki se je bomo spominjali z radostjo!

Povzeto po International Doula (št. 1, 2016): Birth Plans Don’t Work – Did they ever?

Morda bi vas zanimalo tudi:

Porodni načrt – kaj se obnese
Porodni načrt – zakaj se ne obnese
Porodni načrt – primeri bodočih slovenskih staršev

Poporodni načrt

Priprave na porod
Priprave na dojenje

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content