Porodni načrt – zakaj se ne obnese?

Rumina.si

Čeprav so ženskam na voljo razne možnosti rojevanja, ni nujno, da razumejo prednosti, slabosti in alternative. Lahko gre vse po porodnem načrtu, pa bo porodna izkušnja še vedno grozna! Vsi posegi niso nujno slabi in težko je biti nepristranski. Pri pripravah na porod se je dobro posvetovati tudi o možnostih, ko kaj ne gre »po načrtu« – kako ravnati, kaj pričakovati, na koga se obrniti po pomoč.

1. Lahko gre vse po porodnem načrtu, pa je porodna izkušnja še vedno grozna!

To spoznanje in razočaranje je najhujše. Pa kaj, če ste se izognili prerezu presredka,  porodničar pa se je medtem, ko ste pritiskali, pošalil, da »tam spodaj nikoli več ne bo tako, kot je bilo«. Kaj vam koristi, da ste med porodom lahko jedli in pili, če pa zaradi nepojasnjene prisotnosti neznanih oseb v porodni sobi niste bili deležni zasebnosti ali pa babica nobenega posega ni pospremila s pojasnilom? Čeprav »nič ni šlo narobe«, še ne pomeni, da ste se počutili varne, spoštovane, poučene, intimno povezane s partnerjem ali sposobne porajati dojenčka.

Na porod se je do neke mere mogoče pripraviti – vedno pa bo ostala še kakšna neznanka: že zato, ker je pri porodu vpletenih več oseb in se situacija lahko spreminja …

2. Čeprav so ženski na voljo razne možnosti rojevanja, ni nujno, da razume prednosti, slabosti in druge možnosti.

Večina vzorcev porodnih načrtov na spletu je v obliki kontrolnih seznamov, ki ne opredeljujejo možnosti izbire ali pojasnjujejo koristi, tveganj in razlogov, zakaj so določeni posegi potrebni ali celo rutinski.  Za laike je zbiranje informacij naporna naloga.
Večina staršev potrebuje izčrpen, jedrnat, razumljiv vir informacij glede poroda, na osnovi katerih se potem lahko odločajo, kaj želijo in kaj jim ustreza.

3. Nekaterim je nelagodno zastavljati vprašanja.

Kdor jezika »špara«, tvega, da ne bo doživel poroda po svojih željah. Če vam je nerodno izraziti svoje skrbi, pomisleke, prositi za (dodatna) pojasnila, razlago, ker vas je strah, da boste izpadli neumni, odgovornost prelagate na druge. Ti vas bodo pri porodu najbrž podprli po svojih najboljših očeh, vendar morda ne tako, kot bi si vi želeli. Porod je zelo intimna zadeva in če vam je nerodno kaj vprašati, se vprašajte, kako vam bo potem šele nerodno porajati novo življenje! Ljudje radi ustrežemo – če le vemo, kaj si drugi želi. Staviti npr. na to, da boste rodili porodnišnici, kjer rojevajo slavne Slovenke, ali pa, da so bili s porodnišnico zadovoljni že vaši prijatelji, najbrž ni dobra zamisel.

4. Težko je biti nepristranski.

Večina osnutkov porodnih načrtov teži k izkušnji »naravnega« poroda. Včasih osebna prepričanja ali preference osebja ali spremljevalk pri porodu (dul) lahko bodočim staršem vsilijo ali omejijo možnosti izbire, ki pa morda niso prave zanje. Včasih se porodnica odloči za porodničarja ali babico, ki obporodni spremljevalki morda ni najbolj pri srcu, ali pa zahteva posege, ki niso podprti z dokazi, vendarle se zato fizično ali čustveno bolje počutijo … Ne glede na to, ali se odločite za porodno spremljevalko (dulo) ali ne – pomembno je, da je iskrena. Do sebe, partnerja, zdravstvenega osebja itd., saj sicer že v osnovi tvegate, da porod ne bo tak, kot si ga želite.

5. Vsi posegi niso nujno slabi.

Vsak poseg prinaša koristi in tveganja. Pogosto se bodoči starši želijo izogniti vsem posegom, ker se bojijo tveganj. Včasih je porodni načrt kot zavrnitev seznama vseh posegov ali postopkov, ki se izvajajo v porodnišnici. Porodnica se zato lahko znajde v neugodnem položaju, bolnišnično osebje pa ima občutek, da ima zvezane roke.

Porodnica mora razumeti, kdaj in kateri posegi pripomorejo k varnemu in zdravemu porodu ter bodo izboljšali njeno izkušnjo. Npr. zakaj je sobivanje z otrokom pomembno tudi ponoči (za uspešno vzpostavitev dojenja).

6. Porodni načrt je lahko obsodba na neuspeh.

Pri porodu se lahko zgodi marsikaj, ker ni želeno, vendar je potrebno. Včasih se porod tako konča npr. prerezom presredka, z vakuumom, carskim rezom. Pri pripravah na porod se je dobro posvetovati tudi o možnostih, ko kaj ne gre »po načrtu«. Kako ravnati, kaj pričakovati, na koga se obrniti po pomoč.

Dopolnjeno, prirejeno in povzeto po International Doula (št. 1, 2016): Birth Plans Don’t Work – Did they ever?

Morda bi vas zanimalo tudi:

Porodni načrt – kaj se obnese
Porodni načrt – pasti in prednosti
Porodni načrt – primeri bodočih slovenskih staršev

Poporodni načrt

Priprave na porod
Priprave na dojenje

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content