Prosim vse, ki pomagate doječim materam pri pristavljanju dojenčkov, da dojenčka ne primete/držite za glavo in ga ne potiskate v dojko!

1.) To ne pomaga.
2.) To je skrajno surovo in žaljivo do matere in otroka.
3.) To je dokaz, da o dojenju nimate pojma.

Kaj pomaga?

1.) Da sta mamica in otrok v prvih dneh in tednih nenehno skupaj – v neposredni bližini. Otrok se bo lahko dojil, če bo imel za to priložnost: torej mora biti blizu materinih prsi. Mamica se bo tako mimogrede naučila “brati” otrokovo subtilno govorico telesa, zato se bo lažje, hitreje in učinkoviteje odzivala na njegove potrebe. Zaupala bo materinskemu instinktu in (po)stala suverena. Med mamico in otrokom se bo tako stkala vez zaupanja. Preprosto, kajne?

2.) Če dojenje boli oz. prsi ostajajo napete, trde, otrok pa po podoju ni zadovoljen, miren, če ne odvaja dovolj itd., je treba ugotoviti, kaj je narobe z dojenjem, kar zahteva čas, potrpežljivost in znanje. Če je otrok na prsih, še ne pomeni, da res pije mleko. Dojenje NE sme boleti! Poiskati je treba pomoč.

3.) Treba je prepoznati, ali otrok res aktivno sesa: dobiva mleko (https://www.rumina.si/kako-vemo-da-otrok-res-pije-mleko/). V nasprotnem primeru je vse zaman.

4.) Mamica potrebuje mirno, spodbudno okolje in ne šikaniranja (npr. da je vse v glavi, da naj stisne zobe, da naj se še bolj potrudi, da nima dovolj kaloričnega mleka ipd.). Če je ne znate/zmorete podpreti, to mirno priznajte ali pa bodite tako ljubeznivi in bodite tiho ter ji pomagajte najti pravo pomoč.

5.) Mamice, ne odnehajte – iščite podporo, dokler ne naletite na pravo osebo.

Dojenje v prvih dneh: www.rumina.si/425/

Dojenje – kako začeti? www.rumina.si/dojenje-kako-zaceti/

Kako odreagirati, ko vam pametujejo o dojenju? www.rumina.si/kako-reagirati-ko-vam-pametujejo-o-dojenju/

Kako najti dobro svetovalko za dojenje in kaj vprašati? www.rumina.si/632/

Kako najti angela varuha med zdravstvenimi delavci? www.rumina.si/kako-med-zdravstvenimi-delavci-najti-angela-varuha-za-pomoc-pri-dojenju/