Reference

S sinčkom sva prišla iz porodnišnice, ne da bi dojenje steklo. Doma sem se znašla sama, z zlateničnim zaspančkom in nikakor se nisva uspela zadovoljivo dojiti. Nekega popoldneva sem v solzah klicala Alenko, ker sama nisem več zmogla. Alenka je prišla še isti dan, se nama posvetila in mi pomagala z nasveti. Po njenem odhodu sem se počutila razbremenjena, opolnomočena, odločena, da vztrajam. Po parih dneh sva se s sinčkom uspešno in izključno dojila. Brez Alenkine pomoči se zagotovo ne bi.

Veronika

***************************

Ko me je svetovalka Alenka povabila na tečaj masaže dojenčka, sem bila v dvomih. Pet tedenski tečaj z enomesečnikom se mi ni zdela dobra ideja, ker je že tako poln urnik. Potem pa me je prepričala, da je to mamicam in dojenčkom zelo naklonjen tečaj in sem se premislila. Danes, pet tednov kasneje, ne morem verjeti, kako hitro je minilo! Dojenček je sicer večino časa prespal, izkušnja in znanje, ki sem ju na tečaju pridobila, pa je neprecenljivo! Z ostalimi mamicami smo se, čeprav prek spleta, nekako zelo povezale. Zame to ni bil samo tečaj masaže, ampak tudi pozitivna terapevtska izkušnja!

Tamara

***************************

Pozdravljeni,

velikokrat se spomnim na Vas. Želela sem Vam samo sporočiti, da se s K. lepo in zelo uspešno dojiva. Ima namreč že 6,5 kg in še ni niti tri mesece star. Se pravi, da je moje mleko povsem dobro in ga je dovolj. 🙂

Hvala še enkrat za vso pomoč in spodbudne besede! Želim si, da bi vsaka porodnica imela ‘tako prijazno Alenko’ v svoji bližini.

Hvala, ker opravljate to čudovito poslanstvo!

Želim Vam vse dobro!

Ana

***************************

Tečaj masaže dojenčka je zelo prijetna popestritev dneva zame in za mojega dojenčka. Ker se izvaja preko spleta, ni stresnih priprav in potovanja, ampak se samo priključiš preko tablice, telefona in sodeluješ toliko, kolikor dojenček želi. Masaža pa je nama omogočila nov način igre, povezovanja in spoznavanja drug drugega.

Hvala za pet zelo optimističnih in pomirjujočih petkov.

Lenka

***************************

Pozdravljeni,

rada bi se še enkrat zahvalila za hitro »intervencijo« v marcu. Če ne bi tako hitro prišli in če naju ne bi spodbudili, da gre za urgentno situacijo, jaz zagotovo ne bi dojila. Potem so sledili še strožji korona ukrepi, stanje v katerem so bile moje bradavice, pa je bilo res nevzdržno (ko zdaj gledam slike, se sprašujem, kako sem šla čez to 🙁 Seveda zato in zaradi dojenčkovega postopnega privajanja na gibljivost jezička dojenje še nekaj časa ni steklo (ko si že tako obupan in v bolečinah, si želiš čarobno palčko za takojšen efekt). Postopno z vadbo jezička, kraniosakralno terapijo in celjenjem bradavic je bilo vsak dan bolje.

Danes, ko je sin star 4 mesece, se še vedno polno doji in je že več kot 7 kg korenjak, ga z veseljem nahranim in celo carta se lahko (to se mi je takrat zdelo nemogoče).

Hvala za pomoč, nasvete in pravilno usmeritev! Želim vam uspešno delo še naprej!

Andreja B.

***************************

Pozdravljena, Alenka,

pred enim letom sem se udeležila vašega predavanja na temo uvajanja goste hrane in danes lahko rečem, da je bila to daleč najboljša naložba! Moja punčka (stara 18 mesecev) je tak jedec, da jo je veselje gledati. Jé tudi samostojno, že odkar je bila stara 1 leto. Predavanje sem že priporočila drugim mamicam in ga bom prav gotovo se kateri 🙂

Za spletno predavanje na temo uvajanja goste hrane sem se odločila iz več razlogov. En, prvi, je prav gotovo ta, da sva prvič v vlogi staršev. Veliko sva slišala raznih napotkov, a ko si sam v tem, niti ne veš kako se lotiti. Najini punčki pa rada dala zdravo popotnico v svet. Drug pa je ta, da sem sama precej izbirčna in tudi vegetarijanka in sem ničkolikokrat slišala, da bo otrok jedel, kar je jedla mama. To pa za punčko ne želim. Želim ji, da je zdravo, raznoliko hrano in v njej uživa.

Z ogledom predavanja in vse priložene literature sva dobila vse odgovore in predvsem pogum, kako se lotiti. Hkrati pa sva mirna, ker veva, da se v primeru nadaljnjih vprašanj ponovno lahko obrneva na Alenko.

Hvala in lp

Živa

***************************

Pred porodom sem se zavedala pomena dojenja, vendar mi po carskem rezu nikakor ni steklo. Nisem imela dovolj mleka, hči se ni dobro pristavljala – le s pomočjo glukoze, večinoma je bila hranjena z adaptiranim mlekom.

Na robu obupa sem si rekla, da poskusim še s svetovalko za dojenje, preden se vdam in sprijaznim s stekleničko.

Alenka mi je s svojim znanjem pomagala teoretično (naučila me je lažjih položajev dojenja, pristavljanja, dohranjevanja po SNS sistemu in učinkovitejšega črpanja mleka), kar mi je najbolj pomagalo pa je bil njen odnos – občutek, da zaupa vame, da to zmorem in da se da.

Pot vseeno ni bila lahka in je zahtevala veliko vztrajnosti ter energije, vendar je bila vsekakor vredna. Postopoma sem pridobivala vedno več mleka, od tretjega meseca dalje pa je hči polno dojena, tudi nastavka že približno tri mesece ne uporablja več. Pot do sem je bila trnova: preko vsega sekiranja, joka, črpanja, SNS-a, dodajanja, …, ampak tako zelo vredna. Najbolj dragoceni so mi bili vaši nasveti o samem položaju dojenja, pristavljanju ter o tehniki črpanja.

Alenka, iz srca hvala za vašo pomoč in podporo!

Sara

***************************

Draga Alenka,

ne morem si pomagati, da še enkrat ne povem, da si super predavateljica, izjemna. Sem čisto navdušena. Res verjameš v to. Se vidi. Gonilna sila!!

Lepo bodi!

Andreja K.

***************************

Že v porodnišnici sva s hčerko imeli težave pri dojenju. Sama sem imela močno razpokane bradavice, hčerki pa ni uspelo ostati dalj časa na dojki. Kasneje sem le dobila nastavke, s katerimi je šlo nekoliko lažje, vendar hčerka še vedno ni dobivala dovolj na teži, zato so ji že v porodnišnici dali dodatek.

Doma se je težavno dojenje nadaljevalo, razlika je bila le ta, da sem jo najprej podojila, nato si svoje mleko črpala in ji ga dajala po steklenički. In to celih šest tednov, dojenje, nato moje mleko po steklenički in nato črpanje. Poskusila sem tudi z gnezdenjem, ki se je na koncu končal z jokom in skoraj suhimi pleničkami. Bili so tudi dnevi, ko ni želela zagrabiti dojke in se je upirala z močnim jokom.

Pri šestih tednih, ko je bila moja utrujenost že prevelika, sem na internetu zasledila svetovalko Alenko in sem se odločila, da jo kontaktiram, če se da še karkoli rešiti, saj je bil dosedanji sistem izčrpavajoč.

Takoj naslednji dan je prišla z vso svojo toplino in hčerka se je končno želela dojiti leže brez nastavkov, delala je lepe požirke in se prvič konkretno najedla na dojki. Alenka mi je posredovala veliko informacij (od tega, kako pristaviti otroka na dojko, kako jo stimulirati, da bolje sesa, kako uporabiti cevko z mlekom, da se še dodatno stimulira dojenje in tudi svetovanje za terapije glede na stanje hčerkice), ki so bile v veliko pomoč.

Tudi s pomočjo Bownove terapije sva še dodatno izboljšali dojenje. Sedaj se s hčerko polno dojiva, nič več črpanja, nič več utrujenosti in predvsem nič več joka s strani hčerke zaradi lakote. Neizmerno sem hvaležna za vso pomoč, niti ne vem, kako mi je uspelo toliko časa imeti tak tempo in edino žal mi je, da jo nisem poklicala že prej, kajti bilo bi vse skupaj bistveno lažje zame in za mojo hčerko. Hvala, Alenka!

Še enkrat hvala za vso pomoč, dobre besede in motivacijo, da se splača vztrajati. In definitivno se pridružim na kakšnem predavanju, če bom pa potrebovala pomoč pa se bom sedaj takoj obrnila na vas, brez odlašanja.

Urška

***************************

Ob rojstvu četrtega otroka sem se odločila, da se želim tokrat popolnoma odpovedati vozičku in otroka samo nositi. Kljub neštetim video posnetkom na spletu sem ugotovila, da moram dobiti navodila in potrditev, če sploh otroka pravilno nosim, v živo. Noben posnetek namreč ne more nadomestiti nasvetov pri strokovnjaku za nošenje. Alenka je bila od prvega trenutka dalje simpatična, popolnoma prilagodljiva (takoj sva se uskladili glede individualnega termina), strokovna, njena razlaga pa jasna in jedrnata. Priporočam jo vsem mamicam in nosečnicam, ki razmišljajo o tem, da bi nosile svojega otroka.
Katja

*************************** 

Pozdravljeni,

zelo sem vam hvaležna za današnji pogovor! In hvala za članke, sem vse prebrala, prav tako sem šla takoj kupit še eno črpalko in sem že črpala iz obeh strani na enkrat – bilo je super, pol hitreje 🙂 S to metodo bom lažje še malo zdržala, saj si res želim vztrajati vsaj do enega leta 🙂

Lp in hvala za vse!

Taja in J. 🙂

***************************

Draga Alenka,

velikokrat z veliko hvaležnostjo pomislim nate in na tvoje delo, ki ga opravljaš.

Naša M. je zdrava, vesela, stara že 19 mesecev. Še vedno jo z veseljem dojim. Ponoči vsaj dvakrat, še vedno spi ob meni. Ko pridem domov iz službe, me čaka doma, da se podojiva. Pa tudi čez dan, se kar »priklopi«.

V priponki pošiljam svežo fotko :-))

Želim ti vse dobro,

Petra

***************************

Pozdravljeni,

Hotela sem se vam še enkrat zahvaliti za pomoč pri dojenju. S. je zdaj stara 6 mesecev, je zdrava, zadovoljna in nama v veliko veselje. Nabrala je že 8 kg samo z dojenjem. Edino ponoči se še vedno zelo veliko doji (na 1–2 uri).

Lep poletni pozdrav in še veliko veselih dojenčkov vam želim!

Ana

***************************

Draga Alenka,

ja, sedaj se spet normalno počutim.

In hvala za prejšnji mail, ki si nam ga poslala v zvezi z mamami. Zelo duhovito in tako resnično. Res, imaš velik dar za pisanje. In hvala za pogum in energijo, ki mi jo daješ.

Tudi tebi vse dobro,

Petra

***************************

Draga Alenka,
rada bi ti povedala, da sem zelo hvaležna za tvojo podporo pri dojenju.
Zaradi tebe sem vedela, kaj je prav. Zaradi tebe sem dojila tudi v nosečnosti, zaradi tebe nisem poslušala nasvetov raznih pametnih mam, zaradi tebe sta se obe moji punci sami odstavili.

Izbrala si si čudovito poslanstvo. Vesela sem, da te poznam.

Hvaležni
Manca, J., Š. in P.

***************************

Hvala ti za odgovore na vprašanja 🙂 Res je bilo super v tvoji družbi ker imaš polno pozitivne energije, izhajaš iz sebe – svojih izkušenj. In vse, kar si mi povedala, se mi zdi tako enostavnejše (brez kompliciranja):) Hvala še enkrat, če bo pa še kje kakšna delavnica, pa sledim na Facebooku.

In hvala za povezave 🙂

Tjaša

***************************

Na Alenko sva se obrnila za posvet o nošenju, saj sva bila pri njej že na pripravi na porod, kjer sva zares odnesla veliko. Ugotovila sva, da nama najbolj ustreza individualna obravnava, saj lahko tako dobiva informacije, ki jih potrebujeva midva in so pomembne za naju. Rekla bi, da smo se našli v podobnih mišljenjih in zato je bilo še lažje sodelovati.

Všeč nama je, ker sva dobila veliko znanja in nasvetov, še vedno pa sva bila postavljena pred to, da se sama odločiva in izbereva kar nam ustreza – brez vsiljivosti, z željo po tem, da nas usmeri in pomaga. Najbolj praktično pri pripravi na porod se mi je zdelo slišati reči o dojenju, ki so mi čisto zares prišle prav (kljub slabim začetkom v porodnišnici, ker je bilo kar nekaj zapletov, se je najin dojenček začel dojiti po enem tednu – v domačem okolju in se doji že ves čas, pridno pridobiva na teži – niti malo ni izgubil teže – vse to, zato, ker sem slišala pomembne reči in sem zaupala vase, v naju, v nas – tudi partner je vedel koliko je pomembna njegova podpora in zato nam je skupaj uspelo).

Na posvetu o nošenju pa sem se naučila pomembnih stvari o pravilnem nošenju, osnovne vezave, na posodo smo dobili za vikend tudi trak in nekaj nosilk, da smo lahko preizkusili, poleg tega pa nam je bila Alenka vedno na voljo za vprašanja in svetovanja po elektronski pošti. Tako sem lahko v miru tudi naročila svoj prvi trak, saj je Alenka pregledala specifikacije traku in mi povedala svoje mnenje, pregledala fotografije, ki sem jih poslala, ko sem imela dojenčka zavezanega v traku in me še tako usmerila, da res delam prav.

Alenko bi vsekakor predlagala tudi drugim, saj res odneseš veliko, hkrati pa ima oseben in srčen odnos do posameznika. Pripravo na porod bi predlagala, zato, ker slišiš stvari, katerih v porodnišnici ne boš nikoli, ti pa pomagajo, da si bolj samozavesten in vztrajen – sploh, če se v vlogi starša znajdeš prvič. Ko si opremljen z znanjem, si šele lahko zares zaupaš. Svetovanje o nošenju pa predlagam vsem, ki si želijo nositi svoje otročke in se zavedajo kako pomemben je ta faktor v razvoju dojenčkov – predvsem zato, ker sam težko vidiš in slišiš, kaj je pri nošenju in vezanju zares pomembno.

Pa čeprav najdeš na internetu veliko lekcij, težko veš kaj je zares pravilno in kaj ustreza tvojemu dojenčku, zato res toplo priporočam, da se pred vstopom v svet nošenja dobro podučiš, saj je zelo pomembno kako nosimo otročke, sicer naredimo več škode kot koristi. Alenka ti vse nazorno pokaže, vzame čas in ji je res mar, da se stvari naučiš in odideš poln novega znanja. Pa tudi kasneje ti ostane na voljo.

Nekateri ljudje se potem, ko jim poveš o tem, obregnejo ob to, da te stvari stanejo. Res je, pa čeprav se mi zdi, da ima Alenka minimalno ceno, za to kar res ponuja – a marsikatera stvar stane, pa si jo privoščimo. Kaj šele tako pomembna stvar, ki v resnici sploh ni stvar – razvoj našega dojenčka, majhnega nebogljenega bitjeca. Če najdemo denar za tisoč in eno igračko, ki jo ima, koliko bolj pomembno je, da mu privoščimo zdrav razvoj!

Veseli smo, da smo se spoznali in da lahko od Alenke dobivamo znanje, srčnost, strokovnost, toplino, nasvete, sproščenost, domačnost in da nam pomaga na najini poti starševstva, ki je nekaj najlepšega na svetu a ni vedno samo lepa in enostavna – a je lahko, če imaš v sebi modrost in znanje, v katerega lahko zaupaš, kadar je težko.

Draga Alenka, hvala za vse in se veselimo sodelovanja tudi v prihodnje! 🙂

Iris

***************************

Alenka, pozdravljeni,

naš dojenček je v 41. dneh pridobil 1.370 g, tako da vriskamo od sreče. Brez vaših besed in strokovnih nasvetov danes ne bi bila tako prepričana vase. Vaš pristop, ki je obenem čuten in strokoven, nama je dal samozavest, da delava pravilno.

V primerjavi s pediatrinjo, ki je usmerjena v številke in nima znanja ter izkušenj z dojenjem, ste vi sposobni obravnavati vsako družino/dojenčka kot individuum, za kar še enkrat hvala.

M.

***************************

Draga gospa Alenka,

najlepša hvala za vse poslano in seveda za dolg pomirjujoč pogovor. Predvčerajšnjem sva bila že povsem brez dodatka. Hvala še enkrat! Čudoviti ste! Želim si, da bi vas že prej poklicala! Hvala, da tako odkritosrčno delite svoje izkušnje in modrosti z vsemi nami mamicami …

Želim vam vse dobro!

Ana

***************************

Angeli so mila fina bitja,
s krili in človeškim telesom,
vendar niso iz našega žitja,
pripadajo po izvoru nebesom.
(Tone Pavček)

Najlepša hvala za vašo podporo, čas in pomoč!

Daša

***************************

Še enkrat bi se ti zahvalila za pogovor, ki je bil zelo navdihujoč in res si mi vlila veliko energije in moči … To sem potrebovala … Saj imam veliko podporo domačih, vendar včasih pomaga, da ti nekdo drugi pove. Velikokrat se spomnim na naše srečanje in potem dobim zagon za nadaljnje »težave«. HVALA TI IZ SRCA!

Lp

Petra

***************************

Draga Alenka,

hvala za podporo in razumevanje. Si srčna in topla oseba, slišala si me v moji stiski in me RAZUMELA. Če bi tvojo pomoč poiskala prej, do vseh zapletov z dojenjem ne bi prišlo.

Pozdravljava te in želiva še naprej veliko uspeha pri tvojem poslanstvu.

Ula

***************************

Za Alenko sem prvič slišala, ko sem se že mesece borila s težavami pri dojenju. Že po prebiranju njenih člankov sem si pridobila res dragocene informacije, ki jih do tedaj nisem. Našla sem si neko drugo svetovalko za dojenje, ki mi je vlila upanje, da kljub močnim bolečinam v prsih (takih, da sem težko vdihnila) zaradi številnih zamašenih vodov nisem obupala nad dojenjem. Zgodba iz porodnišnice je čisto tipična – ni se priklopil, vsilili so nama dudo, nastavke, flaško, ker nisem imela mleka, bi skoraj dobil zlatenico, menda da ima močan sesalni refleks, ne zna sesat, …

Mesec dni nazaj pa se je kleščenje z ranami ponovilo. In sedaj sem si poiskala takšno pomoč, ki je bila prava zame – Alenko. Moj sinček je danes star skoraj 11 mesecev in do sedaj me je dojenje skoraj vedno bolelo. Od tega da sem imela bradavici po dojenju čudnih oblik, čisto bledih, na začetku s krvavimi ranami, zamašenimi vodi.

In danes, ko so mu prerezali podjezično, vez je dojenje tako lepo, kot sem si samo želela in se spraševala, zakaj pri meni – nama ni tako. In za to je zaslužna Alenka. Ona si je vzela veliko časa, me poslušala, spraševala in nato povedala, kaj vse bi lahko bilo in kaj lahko naredim. Njene informacije so zlata vredne in ti odprejo oči. Svetovala mi je obisk pri zobozdravnici, ki se na ta problem res spozna, jaz pa sem bila resnično šokirana, kako močno ima priraščen jeziček in zgornjo ustnico. Zobozdravnica je rekla: »Kako ste ga sploh lahko dojili?!« in mi povedala, da če jaz ne bi imela toliko mleka, da bi mu gotovo teža premalo naraščala. No, sedaj vem, zakaj ni bajsek. 🙂

Tako da, res vam hvala, Alenka, ker niste rešili samo mene in dojenja mojega sinčka, temveč tudi njega, njegovo dojenje in možne bodoče težave z govorom ali razmikom med zobmi, premalo prostora za njegove bleščeče zobke, …

Res mi ga je lepo podojiti in se ne več kriviti, ker sem si vedno želela, da čim hitreje poje in se »odklopi«. 

Andreja M.

***************************

Alenka, slab mesec po našem srečanju nama je z L. dojenje steklo, zavrnila je flaško z dodatkom in takrat sem vedela, da je to to. Sem ugotovila, da je bila lačna na pribl. 2 uri in ne več in jo pač vedno pristavljala (in prepovedala »našemu«, da ji utiša lakoto z dudico – te sva se tudi kmalu znebili).
Sedaj, ko je stara skoraj 10 mesecev, se še vedno veliko doji, gosta hrana ji ne gre preveč v slast, raje čaka na mleko … Nočem in ne bom je na silo odstavljala, tako da se kar naprej še dojiva, zraven pa ji ponujam gosto hrano, kolikor je pač sprejme – to je zelo malo. Malo me že čudno gledajo, češ da bi otrok moral jesti pravo hrano in zakaj še dojim. Upam, da ne bo težav, ko bo čez 2 meseca šla v varstvo k stari mami (moji mamici), jaz pa v službo.

Kristina

***************************

Med prvomajskimi sva s P. zaključili z dojenjem, tako da je po treh mastitisih v prvih 6 tednih in ubitačnih prvih 7 mesecih trajalo več kot 3,5 let in največja zahvala za to gre tebi.  Ko je enkrat le steklo, je to postalo nekaj najbolj naravnega in lepega. Da o popotnici ne govorim – vsi njeni dojenčki sem in tja pijejo jošija in ko jih daje spat kot mamica, ne kot vzgojiteljica. Res lepo.

Andreja Z. 

***************************

Pozdravljeni, ga. Alenka,

kako ste me razveselili … ne znam opisati. Ravnokar sem pozorno poslušala vaš res obširen in čudovit odgovor in moram reči, da sem dobila kar solze v očeh, pa ne od žalosti, ampak od sreče in ponosa!

Najlepše se vam zahvaljujem za tako izčrpen odgovor, popolnoma se strinjam z vami. In z vašim odgovorom se je vse spet postavilo na svoje mesto.

Hvala vam iz srca za vašo pomoč!

Obljubim, da se kmalu spet javim.

Lep pozdrav in vse dobro vam želim iz štajerskega konca!

Katarina

***************************

Vesela sva, da sva si vzela čas in investirala v vašo pripravo na porod. Zanjo sva se odločila, ker sva si želela obnoviti znanje o poteku poroda, možnostih in izbirah pri njem. Hkrati pa nama je bil pomemben vidik priprave tudi priložnost za obujanje spominov in pogovor o preteklih dveh porodnih izkušnjah.

Hvaležna sva za darilo, da sva zraven v paketu dobila tudi pripravo na poporodno obdobje in dojenje. Ko pričakujemo dojenčka, se nam veliko bolj plete po glavi, kako bo šel porod in ob tem pozabimo na to, da bo obdobje po tem nekaj zelo posebnega in da je prav, da tudi pripravi na to obdobje posvetimo svoj čas. Hvala za to vzpodbudo. Všeč nama je bilo, da ste pri obeh predavanjih spodbudili, da si vzamemo list papirja in si zapišemo, kaj pričakujemo. Ob tem pisanju sva se z možem veliko stvari tudi pogovorila, kar nama je zelo dragoceno.

Pohvaliti želim odzivnost pri odgovarjanju na maile in prilagodljivost glede termina za srečanje.

Priprave so izpolnile najina pričakovanja, hvala vam.

Katja

***************************

Na tečaju masaže dojenčkov mi je bilo najbolj všeč učenje prijemov, ki otročku pašejo, praktični napotki in teoretični dodatek. Opazila sem, da moj dojenček vedno bolj uživa v masaži. Sama se zdaj večkrat lotim masaže, ker bolj zaupam vase, da imam vsaj nek okvir, kako masirati in kaj mu bo pasalo. Spoznavava se še bolje, predvsem je pa lep občutek, ko ga masaža umiri in se poveževa. Na splošno pa bi rekla, da se večkrat zavem pomena dotika. Alenka se že na začetku posveti vsakemu udeležencu, tudi vmes preverja, ali nam gre v redu. S tem, da vsakemu da besedo tudi na koncu, da tudi vedeti, da ji je za vsakogar mar in da je vsako mnenje pomembno.

Manca 

***************************

Na tečaju masaže dojenčka mi/nama je bilo najbolj všeč to, da je bilo ravno prav hitro in ravno prav novih informacij naenkrat. Všeč mi je bilo tudi to, da je bilo v uri tečaja tako praktični del na začetku in malo teorije oz. pogovora na koncu tečaja. Pri dojenčici opažam spremembe. Masirava se večkrat na dan po malo ter različne dele telesa. Po masaži sva obe sproščeni in umirjeni.

Ana

***************************

Na tečaju masaže dojenčka mi je bila najbolj všeč sproščenost, smeh, dobra volja; se mi zdi, da nam v teh časih to manjka, pogovori … Moje dete se tako smeje, ko se je dotikam, morda je zato tako uživala v masažah. Z veseljem jo sedaj masiram, ko vsaj nekaj znam, sem tudi sama bolj samozavestna. S svojo energijo in dobro voljo mi je Alenka pomagala, da sem se na tečaju prijetno počutila. In z besedami: »Crkljajte se, tako hitro zrastejo,« medtem ko mi moja okolica pravi: »Ne je preveč crkljat, da ne bo razvajena itd.«

Barbara

***************************

Na tečaju masaže dojenčka mi je bila najbolj všeč sproščenost ter pogovor (ne samo o masaži, tudi o drugih zadevah glede vzgoje, odnosa z dojenčkom). Sama sem na tečaju težje sodelovala, saj je otrok star 10 mesecev in kobaca in hodi, tako da ni bilo pričakovati, da bo ob uri tečaja ležal in se pustil masirati. Tako sem delala z lutko. Sem se pa ravno zaradi tega ponovno opomnila, da se moram jaz prilagajati dojenčku in počakati na ugoden trenutek, zato sem manj živčna in nervozna. Alenka je k dobremu počutju prispevala s svojo pozitivno energijo in dobro voljo ter pogovorom o odnosih, vzgoji in spodbujanjem, da smo dobre mame. 

Danaja

***************************

Niti sanjalo se mi ni, kako bi sama masirala dojenčka in kakšne prednosti ima tak dotik, zato sem z razlagami in praktičnim prikazom masaže zelo zadovoljna.

Všeč mi je bilo lahkotno vzdušje (prednost tečaja od doma, ker je z majhnim dojenčkom to lahko odgromna logistična prednost), prostor za klepet in deljenje izkušenj. V časih, ko smo novopečene mamice, sploh tiste s prvorojenci, zelo izolirane od sveta, kar je lahko povod za občutke osamljenosti in nezadostnosti, je tak tečaj super priložnost za povezovanje s svojim dojenčkom in drugimi starši in za umirjanje misli, ker se lahko naučimo nečesa novega, kar zelo pomaga samozavesti. 

Na sebi sem opazila, da se počutim bolje opremljeno za nego svojega otroka, zaradi česar se najin odnos krepi. Teh petkovih juter sem se res veselila, saj je masaža predstavljala eno aktivnost, ki je samo najina in v kateri se res posvetiva skupnemu napredku. 

Alenka je zelo dostopna v vseh pogovorih, velikokrat je postavljala vprašanja in pozorno spremljala odzive udeležencev. Res hvala za tečaj, z dojenčkom sva uživala!

Lara