Če:
– vas skrbi, ali imate dovolj mleka,
– niste prepričani, ali dojenček v redu pridobiva težo,
– ne veste, ali “prav” dojite,
vam bodo v pomoč naslednja priporočila.

1. Vedno se takoj odzovite na otrokove subtilne znake, da bi se dojil.
Dojenček začne kazati znake, da bi se dojil, veliko prej, preden prične jokati. Spremeni se njegovo dihanje, začne se oglašati, pretegovati, odpirati usta, obračati glavico, iskati … Takoj ga pristavite!
Seveda otrokove glavice nikdar ne potiskajte v dojko in mu dojke ne tiščite v usta. Bradavico usmerite pod nosek ali pa ga z njo pobožajte po zgornji ustnici, ličku in nekoliko počakajte. Lahko iztisnete tudi kapljico mleka …
Sesalci smo rojeni, da sesamo! Zaupajte svojemu otroku, dajte mu čas. Če se boste takoj odzvali, boste mirnega dojenčka pristavili veliko lažje in po potrebi korigirali položaj pri dojenju.
Jokajoč otrok je lahko tako razburjen, da bo dojenje morda celo zavračal, čeprav je zelo lačen.
Dojenje naj bo prijetno za oba.

2. Ne glejte na uro, opazujte otroka.
Povsem normalno je, da vedno najprej ponudite tisto dojko, za katero imate občutek, da je bolj polna. Dojenčkom je všeč, da teče. Tako so bolj motivirani za dojenje.

3. Ključno je pogosto in učinkovito sesanje.
Kako pristaviti otroka? https://www.rumina.si/pristavljanje-kako-pravilno-pristaviti-otroka/

Ko se požiranje na eni strani upočasni oz. dojenček ni več tako zainteresiran, začnite s stiskanjem dojkehttps://www.youtube.com/watch?v=rS0QANEXezE. Ko tudi to ne »vžge« več, zamenjajte stran in vajo ponovite.
Med dojenjem večkrat zamenjajte stran. (Če mleka ni preveč, je skrb, da otrok ne bo dobil “zadnjega” mleka, povsem odveč!)
Če je otrok zaspanček, pričnite s stiskanjem dojke takoj, ko se pristavi

4. Prepogosto dojenje ne obstaja!
Če otrok ne sesa učinkovito, ne dobiva mleka, zato je lahko pristavljen 24 ur na dan in nič ne pomaga. Za človeške mladičke je značilno, da se dojijo pogosto – pa ne zgolj zato, ker je materino mleko hitro in lahko prebavljivo, temveč ker potrebujejo stik z mamico. Števila ali trajanja podojev ne omejujemo! (https://www.rumina.si/ne-mucit-otroka-z-dojenjem/)
Seveda je normalno tudi, da dojenčki sesajo s prekinitvami in si vmes malo oddahnejo.

Večina otrok nikdar ne vzpostavi predvidljivega urnika hranjenja. Nič hudega, to je normalno in sčasoma se bosta že ujela, tako da vas to ne bo več skrbelo.

5. Včasih je dojenje in življenje z dojenčkom drugačno, kot smo si predstavljali. Kaj je pravzaprav normalno v prvih dneh in tednih? https://www.rumina.si/dojenje-v-prvih-dneh/

6. Kako vemo, da otrok pije mleko?
Morda vam bo v pomoč tale posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=CrysrsFzBWY

7. Kdaj zamenjati stran?
https://www.rumina.si/kdaj-zamenjati-stran-pri-dojenju/

8. Kaj pa podiranje kupčka?
Če je otrok zadovoljen in spusti dojko ter blaženo zaspi, ga pustite spati, sicer je priporočljivo podreti kupček. Če ste v dilemi, ali bi se otrok še dojil, ga v naročje namestite tako, da bo imel glavico med prsmi in če še išče, ga preprosto podojite.

9. Duda? Če dojenje ne poteka, kot bi si želeli, uporaba dude ni dobra ideja, saj dojenčku daje lažen občutek sitosti. Poleg drugih negativnih stranskih učinkov duda skrajšuje tudi čas na prsih.

10. Če je potrebno dohranjevanje, dojenčku, ki se pristavlja na prsi, dodatka ne dajajte po steklenički, temveč na način, ki ne moti dojenja – na primer po cevki.
Video o vstavljanju cevčice za dohranjevanje na prsih: https://www.youtube.com/watch?v=kPfVK6FAKMY#action=share

11. Kožni stik je zakon!
Če je otrok zaspan, nezainteresiran, ga slečemo do pleničke (ja, tudi bodi in ostalo, saj ga lahko pokrijete oz. ga boste greli tudi s svojim telesom. Udobno se namestite, da ga boste imeli pri sebi in bo blizu prsi. To bo spodbudilo prirojeni instinkt iskanja in sesanja.

12. Poiščite pomoč izkušene in usposobljene svetovalke za dojenje: https://www.rumina.si/kako-prepoznati-dobro-svetovalko-za-dojenje/