Retrospektivna študija, ki so jo napravili na Oddelku za klinično farmakologijo v Hospital for Sick Children v Torontu, je pokazala, da je jemanje domperidona v podporo dojenju učinkovito zmanjšalo uporabo adaptiranega mleka, in sicer brez pomembnih škodljivih učinkov pri materah in dojenčkih.
*
Študija je bila narejena, ker je bilo podatkov o odmerjanju in varnosti domperidona med laktacijo malo. Poleg tega je ameriški Urad za prehrano in zdravila (FDA) leta 2004 izdal opozorilo glede uporabe domperidona kot galaktagoga, ker naj bi – ko je bilo zdravilo predpisano proti slabosti – povzročal srčne aritmije in nenadne smrti.
*
Pri nas je Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke leta 2010 izdala opozorilo zdravstvenim delavcem  (https://www.jazmp.si/fileadmin/datoteke/dokumenti/SRZH/Arhiv_starejsih_objav/Tametil_Objava-2010-08-18.pdf), da uporaba zdravila Tametil za spodbujanje tvorbe materinega mleka (laktacije) ni odobrena in predstavlja tveganja za otroke in matere.
*
V kanadsko študijo je bilo vključenih 985 mater, ki so iskale pomoč pri dojenju v v ustanovi dr. Jacka Newmana International Breastfeeding Center v Torontu. Domperidon so jemale v povprečju 20 dni. Največji dnevni odmerek je znašal 107 mg. Ko je bilo zdravilo predpisano, je bila povprečna starost dojenčkov 38 dni, v času zadnjega obiska pa 72 dni.
 *
Zdravilo je učinkovito kot galaktagog: pred začetkom jemanja je adaptirano mleko dodajalo 63 % mater; po uporabi jih je adaptirano mleko še vedno dodajalo 41%, vendar je je bila količina dodatka za 22 % manjša.
 *
O neželenih učinkih je poročalo skupno 18 % mater. Najpogostejši je bil glavobol (9,2 % uporabnic). Odmerek so zmanjšali pri samo 0,6 % žensk; zdravljenje je prekinilo 0,4% udeleženk. 0,7 % žensk je poročalo o hitrem srčnem utripu in drugih podobnih manjših neželenih učinkih, ki pa so bili povezani s sprožilnima dejavnikoma, kot sta anksioznost ali vnos kofeina, vendar nobena od omenjenih žensk ni prenehala z zdravljenjem. Pri dojenčkih niso opazili nobenih neželenih učinkov, povezanih z jemanjem domperidona.
 *
*
Več o začetku in prenehanju jemanja domperidona piše tule (v angleščini): http://ibconline.ca/information-sheets/domperidone/