Kako dolgo naj spimo z otrokom?

Rumina.si družinska postelja

Dokler želite!

Kako dolgo bo dojenček ali otrok spal v neposredni bližini staršev, v celotni evoluciji naše vrste nikdar ni nikogar skrbelo. Dokler v skupnem spanju uživajo vsi vpleteni in so odnosi, ki jih to odraža podnevi, zdravi, s skupnim spanjem ni treba prekiniti – saj bo nekega dne do tega prišlo samo od sebe.

Ali skupno spanje postane škodljivo?

Dejansko ni točno določene meje, pri kateri bi skupno spanje družine nenadoma ali postopoma postalo škodljivo – razen če nekdo od sodelujočih ni več zadovoljen ali pa situacija za katerega od družinskih članov postane socialno, duševno ali telesno nezdrava ali nezaželena. Skupno spanje (v družinski postelji ali istem prostoru) nikoli ne more biti najboljše, če se vsi vpleteni ob tem ne počutijo dobro, zato je s tem najbolje prekiniti. Če nekdo ne želi skupnega spanja, ga ne smemo vsiljevati.

Prof. James McKenna, priznani strokovnjak za spanje, pripoveduje:
Spomnim se, kolikokrat so moji južnoameriški dodiplomski študentje po predavanjih o skupnem spanju v zadregi pristopili in mi šepetaje pripovedovali svoje zgodbe, ki jih vrstnikom iz strahu pred posmehom niso upali povedati. Večkrat so mi povedali, da ŠE VEDNO spijo skupaj s starši, ko se med počitnicami vrnejo domov! En od mojih študentov je opisal, kako vsi otroci skočijo na posteljo staršev in se pogovarjajo, si pripovedujejo zgodbe, jedo, gledajo televizijo in preprosto uživajo v skupnem spanju in druženju …

Iz knjige Spanje z dojenčkom (James J. McKenna)

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content