Koronavirus (covid-19) se je pojavil tudi pri nas in pojavljajo se vprašanja, kako ravnati, če se doječa mati okuži ali zboli za koronavirusom. Ali je treba pri koronavirusu dojenje prekiniti?

Matere in dojenčki so nenehno skupaj

Matere in dojenčki so večinoma skupaj, zato so skupaj izpostavljeni istim virusom in drugim povzročiteljem bolezni. Koronavirus se prenaša ne le kapljično, torej z neposrednim stikom s kapljicami okužene osebe, ki kašlja in kiha, in z dotikom površin, onesnaženih z virusom, temveč tudi po zraku. Informacije o tem, kako dolgo, virus preživi na površinah in v zraku, so različne.

Materino mleko se sproti prilagaja 

Od okužbe do pojava simptomov običajno mine nekaj časa. Okužena ali obolela oseba je bila virusu že izpostavljena, zato je dojenje za otroka izjemnega pomena, saj materino telo že tvori in z materinim mlekom otroku daje protitelesa in druge zaščitne snovi. Sicer koronavirus v materinem mleku ni bil zaznan.

Nadaljujte z dojenjem in ostanite skupaj z dojenčkom

Ni razloga, da bi ločevali dojenčke od mater ali prekinili dojenje – ravno nasprotno, priporočljivo je čim več dojenjaČe doječa mati ali kdo od družinskih članov zboli, naj mati ne prekinja dojenja.

Prekinitev dojenja lahko povzroči več težav:

  • veliko čustveno travmo za dojenega dojenčka ali malčka
  • zmanjšanje količine mleka, saj črpanje ni enako dojenje
  • pri poskusu ponovne vzpostavitve dojenja otrok zaradi stresa in hranjenja po steklenički lahko začne zavračati dojenje
  • v materinem mleku se zaradi odsotnosti dojenja zmanjša količina zaščitnih snovi in sestava materinega mleka ne sledi več otrokovim potrebam, saj črpanje ni enako dojenje
  • večje tveganje, da bo otrok zbolel, saj ne uživa več zaščite, ki je je deležen pri dojenju.

Slednje je še posebej pomembno, če je bil kateri od družinskih članov izpostavljen virusu, je bil izpostavljen tudi dojenček. Prekinitev dojenja bi povečala tveganje, da bo otrok (resno) zbolel.

Pri preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom je treba skrbeti za higieno: temeljito umivanje rok in nošenje zaščitne maske pri kašljanju in kihanju.

Kaj pa, če mora mati v bolnišnico in še doji?

Če mati potrebuje hospitalizacijo, je treba storiti vse, da bo lahko imela dojenčka ob sebi in nadaljevala z dojenjem. Če je v izrednih okoliščinah z dojenjem treba prekiniti, naj mati mleko ročno iztiska ali črpa, da ohrani laktacijo, otrok pa naj dobiva iztisnjeno oz. načrpano mleko, da z njim prejme tudi protitelesa in druge zaščitne snovi.
*

Koronavirus in dojenje:
How Breastmilk Protects Newborns (članek vsebuje ilustracijo, ki ponazarja, kako materino telo tvori protitelesa in zaščitne snovi)
Priporočila La Leche League International o koronavirusu, boleznih dihal in dojenju
Kaj o koronavirusu piše dr. Jack Newman?
NIJZ – pogosta vprašanja in odgovori o koronavirusu

*
*
Morda bi vas zanimalo tudi: kako zaščititi novorojenčka pred koronavirusom?