Mirena, Jaydess in dojenje

Rumina.si

Zelo razširjeno mnenje, da je maternični vložek (npr. Mirena ali novejša različica Jaydess) idealna kontracepcija za doječe matere. NI NUJNO! MV lahko zmanjša količino mleka. Žal mater na to praviloma nihče ne opozori. Mati ima lahko več otrok in MV, vendar se bo njeno telo vsakokrat odzvalo drugače. Lahko, da pri enem otroku nima težav, pri drugem pa. Torej ni mogoče napovedati, ali bo maternični vložek vplival na količino mleka.

Dva primera iz prakse: Kolegico svetovalko za dojenje je kontaktirala mati približno 4,5 meseca starega dojenčka. Pred pribl. 3 tedni so ji vstavili Jaydess. Po 11 dneh so se pričele težave z dojenjem. Dojenček je bil na prsih nemiren, pričel se je jeziti in celo zavračati dojenje. 5 dni kasneje se je mati odločila za odstranitev in že po 9 urah je dojenje ponovno steklo. 

Spomnim se več primerov, ko so se težave z dojenjem pričele (pri Mireni) pribl. 14 dni po vstavitvi. Nemir, »kreganje« na prsih, zavračanje dojenja.

Ena od mater mi je zaupala, da je dojenje pri njej brez težav steklo po pribl. 6 urah po odstranitvi. 

Prepričana sem, da bi bilo prav, da bi ginekologi omenjene neželene učinke poročali, in da bi moral proizvajalec uporabnice vnaprej opozoriti, da lahko pride do težav z dojenjem. In nazadnje: doječe matere so dobra tržna niša za maternične vložke: Mirena stane 103 evre, Jadess pa 119.

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content