Predvsem v vročih poletnih dneh pogosto sprašujete, ali je treba dojenčku poleti dodajati vodo ali čaj – za vsak slučaj morda samo kakšno žličko?

Dojeni otroci v času izključnega dojenja (prvih 6 mesecev) ne glede na letni čas ne potrebujejo dodatne tekočine!

Otroka dojite, kadar želijo – prepogosto dojenje ne obstaja. Voda, čaji in sokovi niso potrebni in tudi niso primerni, saj napolnijo otrokov želodček in se potem manj doji. Iz omenjenega razloga je dodajanje vode ali čaja pri dojenih novorojenčkih posebej tvegano! (Tudi če hranite dojenčka z mlečno formulo, je nikakor ne redčite.)

Materino mleko vsebuje 88 % vode. 

Tako tudi v ekstremni vročini dojenje povsem zadošča, poleg tega pa druge tekočine ne vsebujejo snovi, ki so nujno potrebne za otrokovo rast in razvoj.

Kaj pa, če smo pričeli z uvajanjem goste hrane? 

Ko otrok pokaže znake, da je pripravljen na gosto hrano (sedi, refleks izplazenja jezička izzveni, sposoben je prijeti hrano in jo nesti v usta, prežvečiti oz. pogoltniti, ne da bi se mu pri tem zaletelo in seči po novem grižljaju), sprva potrebo po tekočini zadovolji z dojenjem. Otroku lahko ponudimo vodo npr. iz majhnega kozarca, skodelice ali šilca za žganje (po požirkih).

Pri uvajanju goste hrane dojenja ne omejujemo – torej podojev ne nadomeščamo z drugo hrano ali tekočino. V otrokovem prvem letu je materino mleko osnovna prehrana, gosto hrano v čim bolj naravni obliki pa dodajamo na otrokovo pobudo (https://www.rumina.si/zakaj-ne-hiteti-z-gosto-hrano/).

Bo lažje, če otroka navadim na stekleničko? 

Ni potrebe, da bi otroku karkoli dajali piti po steklenički, saj celo novorojenčki znajo piti iz kozarčka. Če vas skrbi, da bo otrok tekočino polil, v skodelico ali kozarček nalijte le malo vode.