Pa vendar se premika! In to na bolje! Irena in Aleš Rupar s slavnimi plenicami Racman premikata svet na bolje – v podcastu prisluhnite, kako so slovenski izdelki Racman prerasli Slovenijo, osvojili Evropo in si utirajo pot na ameriški trg. Pa o tem, kako nas ženske materinstvo pregnete in prekali, kar se odraža tudi na poklicni poti …

Kdo pa misliš, da bo danes pral plenice?

Z Ireno sva se pogovarjali, kako sta z možem začela svoj posel, ubrala povsem samosvojo pot, verjela vase. Ko sta pred približno 20 leti sešila prve Racmanke, so se nad krojenimi pralnimi plenicami iz naravnih materialov navduševali le redki – bližnji so ob Irenini in Aleševi ideji, namreč da bi s tem ustvarila svoj posel, sprva nejeverno zmajevali z glavo.

Damo kaj nase?

Danes pa izdelke Racman (poleg plenic tudi posteljne podloge, slinčke, vložke, prsne blazinice, kozmetične blazinice, pralne brisačke itd.) uporablja vedno več osveščenih staršev in vrtcev, ki jim je mar, kaj dajejo nase in svoje najmlajše, s tem pa obenem prizanašajo tudi okolju.

Na tone zavrženih plenic za enkratno uporabo

Ste vedeli, da vsak dojenček, povit v plenice za enkratno uporabo, v povprečno 2,5 letih uporabe pridela okoli 1.000 kg umazanih plenic, ki končajo v smeteh? V Sloveniji to pomeni kar 20.000 ton zavrženih plenic letno.

2–4 % slovenskih otrok je povitih v pralne plenice, kar pomeni za 400 do 800 ton manj odpadkov na leto! Vsaka plenica šteje.

Otroci in materinstvo nas pregnetejo, izklešejo

Irena, uspešna podjetnica in mama petih otrok nam je zaupala, kako se ji je z rojstvom prvega otroka odprl nov svet. Postala je ena prvih svetovalk za dojenje pri La Leche League v Sloveniji, ki je kot prostovoljka v več kot 15 letih pri dojenju pomagala nešteto materam in vzgojila največ svetovalk za dojenje pri nas.

Uživa, ker je tudi pri poslu ostala v stiku z mamicami, ekološko osveščenimi ženskami, ki se vedno bolj navdušujejo nad uporabo izdelkov za večkratno uporabo iz naravnih materialov.

Irena pravi, da nas otroci in materinstvo pregnetejo, izklešejo, da smo občutljive na signale, ki nam pridejo nasproti, obenem pa močne, ker vemo, da moramo vztrajati, iščemo nove rešitve in spet vztrajamo – to pa se odraža tudi v našem poklicnem življenju.

Naj vas z njeno navdihujočo mislijo: »Ne moremo spremeniti sveta, lahko pa vsakdo naredi en majhen korak, da bo svet lepši za naše in druge otroke. To nas potem tudi razveseljuje!« povabim k poslušanju zanimivega pogovora:

*
*

Naslovna fotografija: Plenice Racman, Viral d.o.o.