Nikakor ne, vendar pa se lahko zgodi, da bo otrok pozneje pripravljen spati sam. Včasih imajo starši napačen vtis – namreč, če dojenčka ne bodo naučili, da bo spal sam, pozneje določenih razvojnih ali socialnih veščin ne bo mogel razviti, ali pa jih skrbi, da otrok kot odrasla oseba ne bo nikdar vzpostavil dobrih spalnih vzorcev. V resnici pa ni znanstvene raziskave, ki bi pokazala kakršnokoli korist neprekinjenega spanja preko noči bodisi v mladosti bodisi v odrasli dobi.

Otroci, ki redno spijo s starši, postanejo socialno in psihološko bolj neodvisni
Neodvisnost in samostojnost nimata nič skupnega s samopomirjanjem ali siljenjem dojenčkov, naj se naučijo spati sami. Raziskave so pokazale, da otroci, ki redno spijo s starši, socialno in psihološko dejansko postanejo bolj neodvisni in so sposobnejši, da sami shajajo bolje.

Ali drži, da dojenčka ponoči ne bi smeli dvigniti?
Ideja, da ponoči dojenčka ne bi smeli dvigniti ali se ga dotakniti, v katero verjamejo mnogi, ki spodbujajo samotno spanje, je povsem v nasprotju s stoletnimi biološkimi informacijami o tem, kaj je pomembno za dober razvoj: razvoj empatije, razvoj avtonomije, sposobnost biti sam, ko moraš biti sam, in sposobnost biti soodvisen oz. medsebojno povezan. Ko začnete bolje spoznavati otroka in opredelite svoje prioritete kot starš, boste otroka vodili do teh ciljev. V primerjavi z otroki, ki so spali sami v ločenem prostoru, pa otroci, ki so spali skupaj s starši, lažje sklepajo prijateljstva in so bolj inovativni, se lažje obvladujejo in lažje rešujejo težave.

Skupno spanje: investicija v lepe spomine
Če se odločite, da boste spali z otrokom, morate biti pripravljeni na možnost, da ta še ne bo pripravljen oditi iz naše postelje, čeprav bomo mi na to pripravljeni oz. bi si tega želeli. Neka raziskava je pokazala, da se otroci, ki spijo pri starših, naučijo spati sami oz. sprejmejo, da bodo spali sami, leto dni pozneje od otrok, ki so morali spati sami že od rojstva.
Zaradi rutinskega skupnega spanja bo otrok morda začel spati sam nekoliko pozneje, vendar s tem ne bo imel težav, dobra novica pa je tudi to, da se boste starši radi in z lepimi občutki spominjali skupnega spanja. Poleg tega bo otrok lahko postal bolj samozadosten, žilav in bo imel dober občutek glede nežnosti in topline, obenem pa bo sposoben biti sam, ko bo to potrebno.

Iz knjige Spanje z dojenčkom (James J. McKenna), str. 74–75
https://www.rumina.si/izdelek/spanje-z-dojenckom/