Se bova naspala, če vzameva dojenčka k sebi v posteljo?

Rumina.si skupno spanje

Odgovor na to vprašanje je delno odvisen od tega, kaj za vas pomeni ‘dobro se naspati’ in ali je spanje v družinski postelji izbira vas, staršev, ali situacije, za katero čutite, da vam je bila vsiljena zaradi otrokove nezmožnosti spati sam.

Bistvo je, da se vsi dobro naspite!

Veliko družin se nepričakovano odloči za spanje v družinski postelji zato, ker jim slednje omogoča, da se vsi bolje naspijo. Natančneje rečeno – nekateri starši, ki so sicer zadovoljni z odločitvijo o spanju v družinski postelji zaradi čustvenih razlogov, pa niso deležni toliko nemotenega spanca.

Kolikor družin, toliko načinov spanja

Mnogim družinam še vedno veliko pomeni, da spijo v družinski postelji z večjimi otroki, pa čeprav se kakšno noč ali del noči oče ali mama umakne v prazno posteljo v drugem prostoru, da si odpočije. Včasih se en od staršev odzove na otrokov klic – odide v otrokovo sobo, ga uspava nazaj in se spet izmuzne nazaj v svojo posteljo. Ponekod se mame in očetje izmenjujejo – ali pa je za otroka ponoči odgovoren očka. V družinah, v katerih jim je takšna metoda všeč, se to res dobro obnese. Seveda mora vsaka družina organizirati spanje tako, kot je zanjo najbolje.

Skupno spanje poenostavi skrb za dojenčka

V nasprotju s splošnim prepričanjem in po pričevanjih mater odločitev za spanje v družinski postelji omogoča daljši spanec, pri čemer se tako starši kot otroci naspijo bolje, kar še posebej velja, če mati doji. Dojenček, ki spi v drugem prostoru, mater prikliče z jokom, da ga nahrani. Zaradi tega je dojenček po navadi veliko bolj vznemirjen, še preden sploh pride do dojenja. Čeprav so matere v družinski postelji deležne pogostejših dražljajev, pa opažajo, da se bolje naspijo, ko spijo skupaj z dojenčkom. Če z otrokom v postelji težko spite, še vedno lahko izkoristite številne prednosti skupnega spanja, tako da dojenček spi v istem prostoru, vendar na ločeni površini.

Iz knjige Spanje z dojenčkom (James J. McKenna)
http://www.rumina.si/izdelek/spanje-z-dojenckom/

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content