Preizkušeni nasveti za mamice, ki težko najdete čas za črpanje.

  1. Črpalko imejte pri roki, da boste lahko udobno črpali (sede ali stoje).
  2. Vsakič, ko utegnete ali greste mimo črpalke, črpajte pribl. 5–10 minut oz. s črpanjem prenehajte, ko pričnejo teči le še kapljice ali vam prične iti črpanje na živce. Črpate lahko tudi vsakih 45 minut, pogostejše črpanje pa najbrž ni smiselno.
  3. Mleka med posameznimi črpanji ni treba shranjevati v hladilniku oz. pomivati opreme. V isto stekleničko in z istim kompletom lahko črpate štiri do šest ur, odvisno od sobne temperature (če je topleje, je čas krajši). Glej tudi smernice za shranjevanje materinega mleka. Po tem času zbrano mleko shranite v hladilniku, pomijte opremo in pričnite naslednji ciklus.
  4. Lahko si priskrbite več kompletov, ki pridejo v stik s telesom in mleko (nastavkov in stekleničk) in prihranite čas.
  5. Poskušajte črpati vsaj 10-krat v 24 urah. (To ne pomeni, da morate črpati v rednih razmikih vsakih X ur, temveč lahko npr. čez dan črpate pogosteje, ponoči pa počivate.)
  6. Če je le mogoče, popoldne pojdite spat, ponoči pa spite štiri do šest ur skupaj. Ne prebujajte se za to, da bi črpali, če pa vas prebudi dojenček, po možnosti poskusite na hitro načrpati še nekaj mleka, preden greste nazaj spat.
  7. Črpanje vam močno olajša črpanje modrček za črpanje, ki v kombinaciji z električno črpalko omogoča prostoročno črpanje. Izkušnje kažejo, da je najučinkovitejše črpanje z zmogljivo električno dvofazno obojestransko (dvojno) črpalko. V prvi fazi črpalka stimulira prsi (izločanje oksitocina potem povzroči iztekanje mleka), v drugi pa mleko črpa (posnema otrokovo sesanje).
  8. Izogibajte se cenenim črpalkam in uporabljajte črpalke z zaprtim sistemom.

Metoda je primerna za zdrave, donošene dojenčke v domačem okolju.

Morda bi vas zanimalo tudi: 
Kako črpati, da bo več/dovolj mleka?
Kako si lahko z rokami pomagamo povečati količino mleka pri črpanju s črpalko?
Zgodnje ročno iztiskanje mleka za več mleka