Vsaka mamica najbolje pozna sebe in svojega otroka. Če se pri dojenju dobro počuti in dojenček dobiva mleko, položaj ni pomemben!

Intuitivno dojenje je preprosto!

Od položaja pri dojenju je odvisno, ali bo dojenček svoje prirojene reflekse lahko uporabil kot koristne, ali pa mu bodo povzročali težave. Če mati v prvih tednih doji sede ali na boku, se dojenčkovo telo zaradi gravitacije in nezadostne opore odmika od materinega, zato zaradi dojenčkovih refleksov (npr. kriljenja in brcanja) lahko pride do težav pri dojenju.

Raziskave kažejo, da se novorojenčki v prvih tednih najučinkovitejše dojijo, če je mati v polležečem oz. polsedečem položaju, otrok pa s trebuščkom leži na njej, saj je gravitacija v harmoniji z otrokovimi refleksi.
Po izkušnjah sodeč je takšen položaj priporočljiv tudi za vse matere in dojenčke, ki se soočajo s težkim začetkom, če dojenček zavrača dojenje ali se težko pristavlja. Mamica lahko počiva, dojenčka pa kožni stik umirja.

Prirojeni refleksi so prisotni še mesece ali celo leta po rojstvu in pomagajo dojenčkom premostiti težave pri dojenju. Če mati doji v polležečem položaju, ima vsaj eno ali pa obe roki prosti in raziskave so pokazale, da v spontani interakciji z otrokom instinktivno sproži pravi refleks ob pravem času.

Pri dojenju mora biti materi udobno! 

Materino dobro počutje je ključnega pomena. Namesti naj se v polsedečem oz. polležečem položaju, tako da bo povsem sproščena. Po potrebi naj se podpre z blazinami, da bo stabilna, saj tudi dojenček potrebuje dobro oporo. Novorojenčka položimo na trebuh oz. prsni koš, da bo s celim telesom naslonjen na materino telo. Počutil se bo varno in začel iskati. Ko bo začutil, da je bradavica blizu, se bo spodnjo čeljustjo in ustnico naslonil na dojko. Tako se bo dodatno stabiliziral. Nato bo z usti zajel del dojke in bradavico ter začel sesati. Če je dojenčkov ramenski obroč stabilen, je zdrav novorojenček že od rojstva sposoben dvigniti glavico. Pri dojenju je normalno, da je glavica nagnjena nekoliko nazaj, bradica zarita v dojko, pri čemer se nosek avtomatsko odmakne.

Vir:
Mannel R., Martens P. J., Walker M. Core Curriculum for Lactation Consultant practice, 3rd Ed., Jones and Bartlett Learning, LLC 2013; 588–590, 594.
Watson Genna C. Supporting Sucking Skills in Breastfeeding Infants, 2nd Ed., Jones and Bartlett Learning, LLC 2013; 109–115.