Kaj je BLW?

BLW je kratica za angleški izraz Baby-Led Weaning, ki pomeni dvoje:

  • odstavljanje na otrokovo pobudo

V razvitem svetu je običajno mati tista, ki odloča, kdaj in kako dolgo se bo otrok dojil (angl. mother-led weaning). Pri t.i. baby-led weaning pa mati tempo odstavljanja prepusti otroku. Dojenja ne omejuje, odziva se na otrokovo potrebo po dojenju. Odstavljanje je postopen proces, ki se prične s prvim grižljajem goste hrane in traja še mesece in leta – idealno, dokler otrok potrebe po dojenju ne preraste.

  • uvajanje goste hrane na otrokovo pobudo

Pri tem načinu uvajanja goste hrane prepustimo pobudo otroku, ki se postopoma nauči jesti sam in v okviru pestre mešane družinske prehrane pojé tisto in toliko, kot mu ustreza. Ker je otrok razvojno pripravljen na gosto hrano, kašice in priprava posebne hrane za dojenčka niso potrebni. Veščina samohranjenja spodbuja otrokov razvoj na številnih področjih, pri starših pa krepi zaupanje v otroka in tudi svoj način vzgoje.

V obeh primerih gre za to, da tempo dojenja oz. drugega načina hranjenja z materinim ali adaptiranim mlekom in uživanja goste hrane narekuje otrok.

Je BLW modna muha?

Izraz baby-led weaning danes pripisujemo Gill Rapley, ki tudi sama pravi, da je to način uvajanja goste hrane iz pradavnine. Ko je bil otrok pripravljen, je pričel posegati po hrani, ki so jo jedli drugi člani skupnosti. Torej BLW ni nič novega, le izraza za to nismo imeli.

Kaj kažejo izkušnje?

Številne mamice se odločajo za BLW, ki sicer odsvetuje, da bi otroku karkoli dajali v usta, pa vendar pride do situacij, ko mama vseeno nahrani otroka ali mu pri hranjenju pomaga. Tudi otroci so si med seboj različni. Medtem ko nekateri od začetka hočejo vse sami, pa drugi materi pokažejo, kaj in kako želijo. Kakorkoli že – odkrivanje hrane je odkrivanje sveta. Povsem normalno je, da se od prvih grižljajev dojenček ne bo najedel, saj je v prvem letu glavni vir hranil še vedno materino oz. adaptirano mleko, zato je skrb, da bo otroku česa primanjkovalo, odveč. Izkušnje kažejo, da večina mater kombinira “tradicionalno” uvajanje goste hrane in uvajanje po BLW, čeprav številne tega izraza sploh ne poznajo.

Zdrava pamet

Mamica je tista, ki najbolje pozna otroka, zato je najpomembneje, da opazujemo otroka in zaupamo intuiciji. Smernice, priporočila in navodila za uvajanje goste hrane se kar naprej spreminjajo in vedno znova se izkaže, da je najbolje delati po občutku.***
**
Več o uvajanju goste hrane izveste na spletnem predavanju o uvajanju goste hrane.


Fotografija: Christian Bowen, Unsplash