Boj proti raku in dojenje

Rumina.si Boj proti raku in dojenje

Ta teden je v znamenju boja proti raku – kakšno zvezo ima to z dojenjem?

Tudi pri nas ženske najpogosteje obolevajo ravno za rakom na dojki in žal številke naraščajo iz leta v leto. Na spletni strani združenja Europa Donna piše, da je leta 2010 v Sloveniji za rakom na dojki zbolelo 1.255 žensk, istega leta je za rakom na dojki umrlo 421 žensk. 6 % bolnic z rakom dojk je mlajših od 40 let: preračunano za leto 2010 – kar 75 mladih žensk… Koliko jih je zbolelo za rakom dojke pred menopavzo, mi ni uspelo ugotoviti, dejstvo pa je, da dojenje dokazano zmanjšuje tveganje za predmenopavzalnega raka na dojki.

Dojenje ni pomembno samo za zdravje otrok, temveč v enaki meri tudi za zdravje mater. Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki dojijo vsaj 6 mesecev, kakovostnejše življenje, vsaj kar zadeva zdravje.

Pošteno je, da se seznanimo s tveganji, ki jih nedojenje ali prezgodnja opustitev dojenja predstavlja za ženske:

  • Povečano tveganje raka na dojki in jajčnikih.
  • Povečano tveganje osteoporoze.
  • Po porodu je večje tveganje za krvavitve.
  • V času laktacije se sproščajo hormoni, ki mater ščitijo pred stresom.
  • Počasnejše izgubljanje teže na težo pred nosečnostjo.
  • Ni naravne zakasnitve pri ovulaciji.
  • Povečano tveganje, da se bo iz gestacijskega diabetesa (sladkorne bolezni v nosečnosti) razvila sladkorna bolezen tipa 2.
  • Povečano tveganje za visok krvni tlak, kap in srčno-žilne bolezni. 

Do kdaj torej dojiti? Uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije in večine pediatričnih združenj je 2 leti (ali dlje). Idealno je, da otrok potrebo po dojenju preraste. Sicer je skladno z otrokovimi biološkimi normalno, da se otrok odstavi nekje med 2. in 7. letom starosti.

Ne glede na to: vsak mesec dojenja šteje! Učinek skupnega trajanja dojenja se pozna še leta po tem, ko ženska zaključi z dojenjem. Zato: ženske, vztrajajte in po potrebi poiščite pomoč – za vaše zdravje gre!

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content