Je uživanje placente v kapsulah varno?

Rumina.si placenta

Tudi pri nas je uživanje posteljice v obliki kapsul postalo moderno, za nekatere matere celo statusni simbol. Gre res za tisočletja staro tradicijo ali zgolj modno muho, ki nekaterim nudi možnost dodatnega zaslužka in občutek, da novopečena mamica prejme nekaj oprijemljivega?

Zaupaj si?

Zanimivo je, da nosečnicam in mladim materam po eni strani pravijo, naj zaupajo vase in modrost svojega telesa, po drugi strani pa osebe, ki naj bi podpirale fiziološki porod in čim lepši prehod v materinstvo, pogosto svetujejo jemanje placente v kapsulah. Kaj to pomeni? Da nas je narava sicer ustvarila za rojevanje, ampak bi bilo vseeno fino še kaj vzeti?

Osebno se mi med drugim zdi sporno, da se kapsule priporoča kot povsem naravne, čeprav je jasno, da brez ustrezne predelave placente ne bi bilo mogoče shraniti v kapsulah.

Zakaj?

Med najpogostejšimi razlogi, zakaj se nekatere matere odločijo za enkapsulacijo in jemanje placente, so pogosta napačna prepričanja, da naj bi uživanje placente v kapsulah preprečevalo poporodno depresijo, izboljševalo počutje, povečalo količino mleka in zaloge železa pri materi itd.

Strokovnjaki za dojenje jemanje kapsul placente odsvetujejo

Leta 2015, ko sem obiskala Mednarodni center za dojenje (International Breastfeeding Centre) v Torontu v Kanadi, je bilo eno od rutinskih vprašanj za doječe mamice v posvetovalnici prav uživanje kapsul placente, kar zaradi negativnega vpliva na tvorjenje ustrezne količine mleka že leta odsvetujejo. Do podobnih spoznanj prihajajo tudi kolegice iz drugih držav.

Pamet v roke!

Že res, da samice sesalcev po porodu posteljico požrejo. Po izkušnjah nekaterih žensk zaužitje majhnega koščka sveže posteljice kmalu po porodu pospeši okrevanje po porodu.

Kakorkoli – to nikakor ni enako kot uživanje predelane placente v kapsulah še dneve, tedne po porodu. Poleg tega  je jemanje placente povezano s tveganji za zdravje matere in dojenčka, o čemer piše patronažna sestra in svetovalka za dojenje Sarah Hollister, DMS, IBCLC (https://womenshealthtoday.blog/2018/01/21/a-lactation-consultants-perspective-on-placenta-encapsulation/), ki se je sistematično lotila omenjene teme in ga povzemam.

Kapsule placente ne povečajo količine železa in ne preprečujejo poporodne depresije

Dokazano je, uživanje placente v kapsulah ne vpliva na količino železa pri materah, pač pa v kapsulah od hormonov ostaneta progesteron in estrogen, ki kljub postopku predelave ostaneta aktivna. Znano je, da jemanje omenjenih hormonov v poporodnem obdobju pri ženski spremeni naravno hormonsko stanje.

Poporodna otožnost tri dni po porodu ni poporodna depresija, temveč normalen pojav. Poporodna depresija ni avtomatska posledica konca nosečnosti. Gotovo pa je neuspešno dojenje lahko eden od razlogov za depresijo oz. trpljenje, ker materi kljub včasih že nečloveškim naporom in prizadevanjem ni uspelo vzpostaviti dojenja – v resnici pa je bila edina napaka jemanje kapsul placente, za katere je bila prepričana, da ji bodo pomagale.

Kapsule placente ne povečajo količine mleka

Poleg fiziologije dojenja to dokazujejo tudi raziskave. Normalno je, da se količina hormonov, ki prevladujejo v nosečnosti, po porodu zmanjša – progesteron in estrogen sta potrebna v nosečnosti in zavirata prolaktin. Po porodu pridejo na vrsto drugi hormoni. Ko se po porodu količina progesterona in estrogena zmanjša, se količina prolaktina poveča in pride do navala mleka (laktogeneze II). Podobno kot zaostali delček posteljice (ki v maternici še naprej izloča progesteron) ali jemanje kontracepcijskih tablet, jemanje placente po porodu zavira prolaktin, kar lahko zmanjša količino mleka oz. do navala mleka sploh ne pride.

O tem poročajo številne svetovalke za dojenje. Vedno pa so in bodo tudi matere, ki se jim to ne zgodi – podobno kot npr. nekatere doječe matere lahko jemljejo progesteronske kontracepcijske tablete ali imajo vstavljen maternični vložek (mirena), pa imajo vseeno dovolj mleka. (O mireni v času dojenja: http://www.rumina.si/mirena-jaydess-in-dojenje/)

Uravnoteženo hormonsko stanje?

Ali to, da novopečena mamica še dneve, tedne ali celo mesece po porodu jemlje hormone, ki prevladujejo v nosečnosti, pomeni, da je njeno hormonsko stanje uravnoteženo? Estrogen in progesteron, ki sta steroidna hormona, gotovo lahko povzročita izrazito povečanje energije, o čemer pogosto poročajo po uživanju placente – toda ali je to naravno in zdravo stanje za žensko po porodu?

Upoštevati velja, da je z nadaljnjim vnosom estrogena povezano tudi povečano tveganje za trombembolijo (krvni strdki, kap), podobno kot pri estrogenskih kontracepcijskih tabetah.

Placenta v prahu tudi za otroke?

Nekateri priporočajo dajanje placente v prahu oz. tinkture dojenčkom in malčkom, ker naj bi pomagali proti kolikam in napadom trme, ne da bi preučili posledice uživanja progesterona in estrogena pri otrocih ali omenili, da se s kapsulami placente lahko prenašajo tudi bolezni.

Čigava je placenta?

Otrokova. Ta zanimivi organ skrbi, da otročiček dobiva hranila in kisik, ga (vsaj delno) varuje pred škodljivimi snovmi, ohranja nosečnost, pomaga, da se bo v prsih lahko začelo tvoriti mleko itd. V nekaterih jezikih placenta pomeni (ravna ali materina) torta, ker je podobne oblike. Večina zahodnih kultur placento definira kot medicinski odpadek, številne kulture, ki živijo sonaravno, pa s posteljico ravnajo spoštljivo in jo skladno s tradicijo po otrokovem rojstvu obredno zakopljejo na poseben kraj. Znano je tudi, da naj bi bilo drevo ali grm, posajeno nad placento, bolj zdravo, lepo raslo in hitreje obrodilo.

Placenta Encapsulation: An IBCLC’s Perspective

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content