Skodelica kave za večino doječih mater in dojenčkov ni problematična, sploh če je mati kavo uživala že v nosečnosti. Nekateri dojenčki, zlasti mlajši od 6 mesecev, so lahko bolj občutljivi na kofein, ki ga zaužije mama. Dojenčki, katerih matere so se med nosečnostjo popolnoma odrekle kofeinu, običajno bolj reagirajo na kofein, ki ga zaužije mati. Če je otrok občutljiv na kofein, lahko nekoliko počakate, da bo malo starejši in takrat poskusite znova.

Kofein ni le v kavi

Upoštevati je treba, da je kofein tudi v drugih pijačah, npr. kolah, kakavu in nekaterih protibolečinskih sredstvih, zdravilih proti prehladu in drugih zdravilih ter prehranskih dopolnilih za hujšanje, čokolada pa vsebuje teobromin, ki deluje podobno kot kofein.

Ali kofein prehaja v materino mleko?

Ja. V materinem mleku je približno 0,06–1,5 % odmerka, ki ga zaužije mati. Najvišja koncentracija je 1–2 uri po zaužitju. Res pa je, da se kofein v dojenčku akumulira. Kajenje učinek kofeina še poveča.

Koliko kofeina je varno zaužiti v času dojenja?

Priporočila so različna – v večini virov priporočajo, naj dnevni odmerek v času dojenja ne preseže 300 mg (sicer pa v literaturi najdemo odmerke 300–750 mg/dan). V času nosečnosti naj bi bil najvišji odmerek do 300 mg/dan.

Nekaj primerov za orientacijo:
– skodelica filter kave: 140 mg
– skodelica instant kave: 100 mg
– skodelica brezkofeinske kave: 5 mg
– skodelica pravega čaja: 75 mg
– pločevinka energijskega napitka: do 80 mg
– 100 g navadne čokolade: do 100 mg
– pločevinka kole: 35 mg.

Ali kofein škoduje dojenčku?

Vnos kofeina do 300 mg dnevno velja za varnega in je malo verjetno, da boste škodovali otročičku, res pa je, da je zaradi kofeina v mleku lahko razdražen. Če se vam zdi nemiren ali težko zaspi, poskusite zmanjšati vnos kofeina ali se mu za nekaj časa odpovejte.

Kofein kot zdravilo

Pri nedonošenčkih kofein uporabljajo kot zdravilo za težave z dihanjem, pri čemer so odmerki višji od koncentracije v materinem mleku žensk, ki uživajo kofein.

Prekomerno stimulirani dojenček pod vplivom kofeina ima široko odprte oči, je aktiven, buden in lahko tudi nemiren ali razdražljiv.

Razpolovni čas kofeina

Čim mlajši je dojenček, več časa potrebuje, da kofein izloči iz telesa, saj so njegova jetra in ledvice še nezreli. Pri novorojenčkih razpolovni čas kofeina znaša do 97,5 ure, pri 3–5 mesecev starem dojenčku približno 14 ur, pri 6+ mesecih 2,6 ure, pri odraslem pa 4,9 ure.

Ali kofein zmanjša količino mleka?

Za to ni dokazov. Če je dojenček zaradi kofeina v materinem mleku nemiren in siten, se morda ne bo dojil tako učinkovito, zaradi česar bi se količina mleka sčasoma lahko zmanjšala (torej zaradi neučinkovitega praznjenja prsi, ne zaradi kofeina).

Če dojenček reagira na kofein …

Če mati zaužije prekomerno količino kofeina, je pri dojenih dojenčkih spanje lahko moteno. Če sumite, da dojenček reagira na kofein, se mu za dva do tri tedne odpovejte, in sicer iz vseh možnih virov: kave, pravega čaja, energijskih napitkov, zdravil, čokolade. Zaradi nenadne prekinitve uživanja kofeina lahko pri materi pride do glavobola ali drugih odtegnitvenih simptomov. Če je kofein vzrok za dojenčkovo nespečnost, bi se moralo stanje izboljšati v nekaj dneh oz. dveh tednih po prenehanju uživanja kofeina.

Viri:
https://www.llli.org/breastfeeding-info/caffeine/
https://www.babycentre.co.uk/a4488/caffeine-and-breastfeeding
https://kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/lifestyle/caffeine/