Kako naj se naspim – 15 nasvetov za boljše spanje

Rumina.si kako se naspati

Spanje – večna tema mladih staršev. Mnoge mamice trdijo, da se je mogoče naspati tudi z dojenčkom, malčkom ali celo več otroki – ne da bi bil pri tem kdorkoli prikrajšan. Kaj predlagajo?

1. Pojdite zgodaj spat. Ja, z dojenčkom. Ne, to ne pomeni, da bo vedno tako. In tudi ne pomeni, da bo otrok navajen, razvajen. Ne sekirajte se na zalogo. Vedno si lahko premislite.

2. Po  možnosti dojite leže, da si vsaj malce oddahnete.

3. Ko gre dojenček spat, lezite še sami. Vsak možen trenutek izkoristite za počitek. Pa brez slabe vesti! Skrbite za še enega človeka. Nenadomestljivi ste.

4. Spite z dojenčkom. Dokazano je, da se najbolje naspijo doječe matere, ki spijo z dojenčkom.

Dr. James McKenna, priznani strokovnjak za spanje dojenčkov in mater ter avtor uspešnice Spanje z dojenčkom, predlaga, da bi ta tisočletja stari, preizkušeni koncept materinstva poimenovali breastsleeping (skupno spanje in dojenje).

5. Manj vstajanja pomeni tudi več mleka. Nočno vstajanje namreč zmanjša izločanje prolaktina, hormona, ki je odgovoren za tvorjenje materinega mleka.

6. Iz spalnice odstranite elektroniko: TV, telefon, računalnik, tablico, skratka vse, kar ima zaslon. Omejite TV in druge dražljaje čez dan oz. proti večeru, takrat je čas za umirjanje.

7. V spalnici naj bo temno. Dobro prezračite, naj ne bo prevroče ali prehladno.

8. Če dojenček uživa gosto hrano – ne drži, da bo bolje spal, če bo zvečer zaužil nekaj »gostega«. Najlažje prebavljiva hrana je materino mleko. Če otrok na gosto hrano še ni pripravljen, bo ta samo obremenjevala njegov organizem in bo lahko zato tudi slabše spal.

9. Ali morda uživate preveč kofeina?

10. Ne glejte na uro. Ne štejte, kolikokrat se je otrok zbudil/dojil, ker se zato ne bo zbujal nič manjkrat.

11. Čez dan nosite otroka v nosilki in tako čim več postorite: prihranili boste energijo in čas.

12. Odgovornost za dojenčka naj prevzamejo tudi vaš partner in svojci. Sprejmite vso podporo, ki jo lahko dobite, razen če vam solijo pamet ali spravljajo ob živce. To ni nobena pomoč.

13. Če dojenček kljub dobrim pogojem uspavanja in spanja spi nemirno ali se težko umiri oz. težko zaspi, raziščite, ali ima zdravstvene težave, alergije ipd.

14. Povežite se s podobno mislečimi in čutečimi mamicami. Povezane smo močnejše!

15. Znižajte standarde. Perfekcionizem in materinstvo nista zaveznika. Bodite prizanesljivi do sebe. Vzemite vsak dan sproti. Plujte s tokom. Zaupajte svojemu občutku in mu sledite.

Več idej in informacij: Spanje z dojenčkom ali na predavanju.

Morda bi vas zanimalo tudi:
Intuicija: ključna veščina in najmočnejše orodje materinstva
Materinstvo v številkah – materinstvo v krizi

Fotografija: Alexandra Gorn, Unsplashed.

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content