Nošenje dojenčka v nosilki je vedno bolj priljubljeno, saj se dojenčki radi nosijo. Da bi zadovoljili otrokovo potrebo po nošenju in si olajšali skrb za dojenčka, se veliko staršev odloči za nakup nosilke, pri čemer so deležni različnih nasvetov, med drugim:   

1. Po določeni starosti ni treba, da nosilka otrokove nogice podpira od kolena do kolena.

To ne drži. Nosilka mora otroka vedno podpirati tako, da sta obe stegni podprti do kolen. V nasprotnem primeru nogici nista v »žabico« in otrok ni v optimalnem položaju, kar je pogoj za pravilno in udobno nošenje.

2. Večina mehkih strukturiranih nosilk je primernih od rojstva dalje.

Vsaj tako priporočajo proizvajalci. Žal to ne drži. Nosilka za nošenje dojenčka je kot npr. oblačilo: vsekakor jo je treba najprej pomeriti, da vidimo, ali dojenčka lepo objame in ga dobro podpira, udobna pa mora biti tudi nosaču. Laiki običajno ne opazijo pomembnih detajlov (npr. preširokega ali preozkega spodnjega dela, preohlapnega hrbtišča, reže med zgornjim delom nosilke in glavico ipd.), zato se je vredno obrniti po nasvet k izkušeni in izšolani svetovalki za nošenje.

3. Pri izbiri nosilke se ravnamo po otrokovi starosti oz. teži in višini.

Ni nujno. Tako kot odrasli so si tudi otroci po konstituciji različni. Ima otročiček dolge noge? Krepak trup? Bolj kot višina in teža oz. starost je pomembna otrokova konstitucija, upoštevati pa moramo tudi konstitucijo nosača in potrebe.

4. Dražja nosilka je bolj kakovostna.

Ne drži vedno. Pri izbiri nosilke je pomembno predvsem, ali omogoča ergonomsko nošenje in ali je iz ustreznega materiala. Nekateri starši pri izbiri vozička, ki je od nosilke običajno neprimerno dražji, obenem pa ni vedno in povsod uporaben, niso preveč varčni, pri nakupu nosilke, katere uporabnost je neprimerno večja, pa gledajo na vsak cent … Po izkušnjah sodeč so kakovostne nosilke tudi bistveno bolj trpežne in prenesejo več otrok: zaradi pranja morda le barva nekoliko obledi, funkcionalne pa so še vedno.

5. Nošenje dojenčka v nosilki pride v poštev šele, ko dopolni tri mesece in glavico drži pokonci.

Ne drži. V primerni nosilki, v kateri je otrok dobro podprt in v ergonomskem položaju, je mogoče dojenčka nositi že od rojstva dalje.

6. Razlike med originali in ponaredki so minimalne.

Čeprav se zdijo ponaredki originalnih nosilk poceni, je nakup ponaredka metanje denarja skozi okno. Nepoznavalci ne prepoznajo drobnih, a bistvenih razlik: nošenje dojenčka v “ponaredku” ni ergonomsko, saj se nosilke ne prilegajo lepo, poleg tega so ponaredki praviloma iz slabših materialov.

7. Z nošenjem razvadimo dojenčka.

Ne drži. Človeški mladički so po naravi nošenčki. Ko so razvojno pripravljeni, gredo iz naročja, shodijo, stečejo … Z nošenjem ne moremo pretiravati, saj dojenčka tako ali tako tudi podojimo, nahranimo, preoblečemo, umijemo, ga odložimo itd. Pri nošenju v nosilki je pomembna izbira ustrezne nosilke glede na namen oz. potrebe ter otrokovo in nosačevo konstitucijo.

8. Kengurujčki so dobre nosilke, sicer jih ne bi bilo več na trgu.

Res je, da so t.i. kengurujčki na trgu že dolgo, vendar žal ne omogočajo ergonomskega nošenja – ne glede na dojenčkovo starost, velikost, težo ali konstitucijo.

Vabljeni, da si rezervirate termin za individualni posvet ali pa se udeležite katere od delavnic o nošenju dojenčka.

Fotografija: Josh Willink, Pexels