Čeprav je dojenček na dojki, še ne pomeni, da dejansko pije mleko. Če sesa in brado hitro pomika navzdol in navzgor brez premora, ko so usta najbolj odprta, ne dobiva mleka.

Na začetku podoja je normalno, da dojenček hitro premika bradico, da stimulira iztekanje mleka. Ko se sproži izcejalni refleks, se ustvari drugačen ritem. Poskusite sami: v usta dajte kazalec in sesajte, kot bi pili po slamici. Dokler vlečete noter, ostane brada v spodnjem položaju, ko nehate, se pomakne navzgor. Ta premor, ki je viden pri premikanju dojenčkove brade, ponazarja požirek mleka, ki priteče v otrokova usta. Takšen premor je videti tudi pri hranjenju po steklenički. Čim daljši je premor, tem več mleka dobi dojenček.

Nasvet, koliko minut naj se doji na eni strani, je zato nesmiseln. Ko dojenček preneha sesati, ne gre za omenjeni premor. Normalno je, da dojenčki ne sesajo neprekinjeno brez počitka. Ko ponovno prične sesati, se prepričajte, da res pije. Dojenčkom je všeč, da teče.

Kdaj zamenjati stran pri dojenju: https://www.rumina.si/kdaj-zamenjati-stran-pri-dojenju/

Maratonsko dojenje

Če je dojenček na prsih zelo dolgo, morda ni dobro pristavljen, zato ne dobiva mleka. Preveriti je treba, kako je s pristavljanjem. Dude in stekleničke ne pomagajo. Normalno je, da se dojenčki v prvih dneh in tednih zelo pogosto dojijo, še posebej zvečer in tudi ponoči. Tako se vzpostavi tvorjenje zadostnih količin mleka.

Dojenčka pristavimo takoj, ko začne kazati znake, da bi se dojil – ne gledamo na uro. Jokajočega ali vznemirjenega dojenčka je veliko teže pristaviti, dojenje pa lahko celo zavrača, čeprav je lačen.
Več o dojenju v prvih dneh: https://iskreni.net/druzina/starsevstvo/194-vzgojni-izzivi/dojenje/165354-najpogostejse-dileme-v-prvih-tednih-dojenja.html


Na kaj smo pozorni pri dojenčku?

Pri dojenju opazujemo otroka, izraz na njegovem obrazu. Je videti zadovoljen, sproščen, vzpostavlja očesni stik? Ali pa je videti nezadovoljen, zamišljen, napet, mršči čelo? Dojenček, ki se uspešno doji, je sproščen, potešen, “mehak”, spusti dojko in je zadovoljen. Obilo lula in kaka, dobro napreduje pri teži in tudi sicer. Manjši dojenčki so morda kratek čas budni in čuječni oz. zaspijo, večji pa kažejo zanimanje za okolico, komunicirajo, več časa preživijo mirni in čuječni.

Dojenček, ki ne dobi dovolj mleka, pa nenehno išče oz. joka oz. je zaspan, nezainteresiran, nekomunikativen – skratka, varčuje z energijo.

Nekateri dojenčki sicer dobro rastejo in napredujejo pri teži, pa vendar so morda nezadovoljni, se težko umirijo. V tem primeru je treba ugotoviti, kaj jih muči – npr. alergije. Ali pa se preprosto ne počutijo dobro, če jih odložimo.

Več o tehtanju: https://www.rumina.si/tiranija-tehtnice/

Kako prepoznati dobro svetovalko za dojenje in kaj vprašati? https://www.rumina.si/632/