Mnogi dojenčki vsaj del noči prespijo v postelji staršev. Nekateri starši spijo z otroki zaradi občutka povezanosti, bližine, najobičajnejši razlog pa je nočno dojenje. Dojenčki potrebujejo dojenje, ne zgolj materino mleko, temveč stik z mamico – podnevi in ponoči. Pogosto dojenje je normalno. Najbolj se naspijo matere, ki dojijo in imajo otroka v neposredni bližini. Tako se hitro in enostavno odzovejo na otrokove potrebe. Pogosto se zjutraj niti ne spomnijo, da so oz. kolikokrat so dojile. Očetje pa navadno sploh ne vedo, da se je kaj dogajalo …
Ne glede na to, ali dojenček spi z vami v postelji redno ali občasno, celo noč ali zgolj nekaj ur – kako zagotoviti, da bo skupno spanje prijetno in obenem varno?

Najbolj varno spijo tisti dojenčki, katerih starši se zavestno odločijo, kje in kako bodo spali!

Če spimo z dojenčkom …

Ne kadimo.
Smo trezni: torej ne pod vplivom alkohola ali drugih snovi, ki bi zmanjšale odzivnost.
Nismo prekomerno debeli.
Nismo tako ekstremno utrujeni, da »ne bi vedeli zase«.
Oseba, ki ni otrokov biološki starš, je lahko manj odzivna na otroka.
Mamica doji (podnevi in ponoči).

Doječe mamice z dojenčki običajno spijo skupaj tako, da so obrnjeni drug proti drugemu oz. da z roko in pokrčenimi nogami leže na boku za dojenčka ustvarijo gnezdece – varen prostor. Dojenčki po dojenju pogosto obležijo na hrbtu, z rokama vznak in glavico obrnjeno postrani.

Kaj pa dojenček, ki spi z nami?
Je zdrav, donošen.
Spi na hrbtu.
Dojenčka nikdar ne povijamo (v »štručko«)!
Otrok ne sme biti preveč oblečen in ne pokrit čez glavo.

Kje bomo spali?
Spimo samo na varni površini: rjuhe morajo biti dobro napete, ležišče čvrsto, blazine kompaktne,  brez težke posteljnine, dodatnih blazin, dolgih trakov, vrvic, rež ali odprtin, v katere bi se otrok lahko prevalil oz. ujel.
Poskrbeti moramo, da otrok ne more pasti z ležišča.
V postelji ne sme biti igrač, hišnih ljubljenčkov ali drugih otrok!

Kaj je res nevarno?

Najbolj nevarno je, da zaspimo z otrokom, ne da bi nameravali – še posebej npr. na kavču, fotelju, naslanjaču ali po uživanju alkohola oz. snovi, pod vplivom katerih bi bili slabše odzivni. Kjerkoli se znajdemo z dojenčkom v naročju, si predstavljajmo, kako bi bilo, če bi slučajno zaspali. Bi bil otrok ogrožen? Bi nam lahko kam padel, se poškodoval, zadušil? Najbolje je preveriti vse te lokacije, da bomo mirni, otrok pa varen, četudi bi nas za hipec ali dva »zmanjkalo«.
Viri:
McKenna, J.: Sleeping with Your Baby
La Leche League International: Sweet Sleep
Infant  Sleep Information Source: https://www.isisonline.org.uk/where_babies_sleep/parents_bed/