Kožni stik ni pomemben le zaradi dojenja, temveč zaradi poselitve otrokovega telesa z bakterijami. Ko se dojenček poda na pot iz sterilnega okolja v maternici, se pri bakterijah prične tekma za kolonizacijo.

Želimo si, da bi dojenčkovo telo poselile »dobre«, mamine bakterije, ker so v njenem mleku protitelesa proti vsem bakterijam, ki jim je bila izpostavljena. Tudi očkove bakterije in bakterije sorojencev so dobre, ker najverjetneje živijo skupaj z mamico, tako da jih pozna tudi njeno telo. Ne želimo pa si bakterij od zdravstvenega osebja oz. nevarnih bolnišničnih bakterij!

Kolonizacijo najbolj motijo carski rez, kopanje otroka, antibiotiki, ločitev od matere in nedojenje.

Zakaj potrebujemo »dobre« bakterije? Za zdrav imunski sistem.

Kaj sploh je imunski sistem? Koža in sluznice – površina sluznic je 20-krat večja kot koža in kar 80 % imunskega sistema je v prebavnem traktu!

Ko dojenček potuje skozi porodni kanal, se na njem pričnejo naseljevati bakterije, ki poselijo kožo in sluznice. Prvi podoj je izredno pomemben, saj materino mleko zaščiti prebavni trakt. Prve bakterije, ki pridejo v otrokov prebavni trakt, delujejo kot »zastirka«.

Novorojenček svoj obrambni sistem šele gradi. Prebavni trakt v prvih nekaj dneh zraste za 20-25 centimetrov! Črevesna sluznica je pri otroku v prvih 6 mesecih veliko bolj propustna kot pri odraslih, zato je pomembno, kaj zaužije.

Ena steklenička umetnega mleka spremeni pH v črevesju in s tem mikrobiom vsaj za dva tedna izključnega dojenja, zato dodatka nikakor ne bi smeli dajati zgolj »za vsak slučaj«.

Poleg tega je materino mleko izredno bogato z oligosaharidi: prebiotiki (snovi, ki jih jedo probiotiki, torej dobre bakterije). V materinem mleku je veliko vrst prebiotikov: 23–130 vrst (v posameznih vzorcih). V kravjem mleku, iz katerega je izdelano adaptirano mleko, je zelo malo oligosaharidov, kar proizvajalci dobro vedo, zato nekateri probiotike dodajajo: večinoma le eno vrsto.

Samo materino mleko je ustvarjeno po meri otroka! Materino mleko je živa tekočina, ki je nikakor ni mogoče ponarediti.