Najpogostejši razlog za nošenje je, da otrok ne želi biti odložen. Pri človeških mladičkih je potreba po nošenju je naravna in normalna. Pri nošenju je najpomembnejše, da je otrok v primerni nosilki, pravilnem položaju, dobro podprt – in da je osebi, ki ga nosi, tudi udobno.

Vedno več staršev se odloča za nošenje, saj si s tem močno poenostavijo življenje, prihranijo veliko časa in preprosto uživajo, ker so v stiku z otrokom in vedo, da je zanj dobro poskrbljeno.

1. Ni treba podirati kupčka.
Ker je otrok pri nošenju v pokončnem položaju, je podiranje kupčka odveč. Več o tem: https://www.rumina.si/podiranje-kupcka/

2. Ni treba skrbeti zaradi arhitektonskih ovir ali vremena.
Z vozičkom je včasih težko – stopnice, dvigala, vstopanje/izstopanje v javnem prevozu, ozki prehodi  (npr. v trgovinah), gneča, sneg, plundra, dež, sprehod po gozdu ali v hribe … Ali pa prenašanje dojenčka v lupinici – težaško opravilo, ki se mu lahko izognemo: otroka nosimo v nosilki.

3. Otroka ni treba posebej uspavati.
Mamica ali očka lahko nadaljuje z običajnimi opravili in opravki, otrok pa mimogrede zadrema. Dojenček je soudeležen pri različnih aktivnostih in se mimogrede marsičesa nauči. Ko vse postorijo, nekateri starši spečega otroka odložijo in imajo še malo miru samo zase.

4. Dojenček manj joka.
Stik z mamico ali očkom, bližina, toplina dojenčka umirjajo in mu dajejo občutek varnosti. Starš čuti otrokove gibe, nemir, oglašanje, znake, da bi se dojil, zato se lažje in hitreje odziva na njegove potrebe, še preden otrok prične jokati.

5. Zadovoljen dojenček je staršem v veselje.
Starši, ki otroka nosijo, so z njim bolj povezani in bolj zaupajo svojemu občutku. Vez z otrokom se krepi v obojestransko zadovoljstvo, obenem pa varna navezanost pripomore k duševnemu in telesnemu zdravju.

6. Nošenje je zdravo.
Dojenček ali malček je več v gibanju, kar spodbuja presnovo, prebavo, ublaži napenjanje in krepi imunski sistem. Nošeni otroci so bolj zdravi – in je z njimi manj dela. Pravilno nošenje razbremeni tudi mamo in očka, saj se otrokova teža enakomerno porazdeli po telesu, hkrati pa sta obe roki prosti.

7. Otrok je na varnem.
Dojenčki so pogosto vaba za oči in dotike. Če je otrok v nosilki, je manj verjetno, da bi drugi vanj kihali, kašljali, ga jemali v naročje ali ga božali oz. celo poljubljali. Vse to gre mnogim staršem sicer na živce, vendar nočejo izpasti nevljudne, zato popustijo. Nosilka je lahko tudi odličen izgovor – najbrž nihče nima srca, da bi zadovoljnega otroka jemal ven, kajne?

8. Lažje poskrbimo za ostale otroke.
Nekateri dojenčki imajo bratce in sestrice, ki jih je treba iskat v vrtec, šolo oz. prav tako potrebujejo mamico oz. očka. Ker včasih zmanjka vsaj en par rok, si lahko olajšamo življenje z nošenjem. Mali nadobudneži v nosilki pa se od svojih sorojencev mimogrede še česa naučijo.

9. Bo otrok razvajen?
Več o tem lahko preberete tule: https://www.rumina.si/bo-moj-otrok-razvajen/