10 preizkušenih nasvetov za uspešno dojenje

Rumina.si 10 zlatih nasvetov za dojenje

Za mnogo mamic se dojenje že v prvih tednih sprevrže v kopico težav, ki bi jih bilo z nekaj znanja in informacij mogoče preprečiti. Če vemo, kaj pričakovati, lažje odreagiramo, če opazimo, da nekaj ni v redu, in ne izgubljamo časa. Nanizali smo preizkušenih 10 nasvetov o dojenju, ki so bili v pomoč številnim mamicam.

1. Ne glejte na uro.

Opazujte dojenčka. Ko pokaže prve subtilne znake, da bi se dojil (npr. išče, obrača glavico, se nežno oglaša, odpira usteca, daje rokico v usta), ga takoj pristavite in podojite. Dojenčka najprej previjemo le, če je zaspanček in ga drugače težko zbudimo. Dojenje naj ima vedno prednost, saj je razdraženega dojenčka težko pristaviti.

2. Mleko je.

Pogosto slišimo, da prve dni po porodu ni mleka, kar ne drži. V prvih dneh se materino mleko (mlezivo, kolostrum) tvori po kapljicah, kar je naravno, saj je novorojenčkov želodček še čisto majhen. Normalno je, da se novorojenček doji pogosto in po malem.

3. Dojenčka imejte pri sebi.

Predvsem v prvih dneh in tednih je kožni stik (koža na kožo) je najpreprostejši in najučinkovitejši način za vzpostavljanje dojenja, preprečevanje in odpravljanje težav pri dojenju. Udobno se namestite in imejte otročička ob ali na sebi, da se bo imel priložnost dojiti.

4. Prepogosto dojenje ne obstaja.

Z dojenjem dojenčka ne utrujamo ali mučimo. Sesalci smo ustvarjeni za sesanje in človeški mladički potrebujejo materino bližino. Če je dojenček na prsih zadovoljen, se pomiri, dovolj odvaja in pridobiva na teži, je vse v redu. Če pa kljub pogostemu dojenju še vedno išče, joče, je nezadovoljen ali zelo zaspan, pleničke niso dovolj polulane/pokakane in je tudi pridobivanje teže pod vprašajem, čim prej poiščite strokovno pomoč pri dojenju.

5. Prsi niso nikoli prazne.

Prsi niso rezervoarčki, v katere bi se nakapljalo mleko, dojenček bi ga popil, potem pa bi bilo potrebno nekaj časa, da bi nastalo novo mleko. Mleko nastaja sproti. Čim večkrat in čim temeljiteje dojenček »izprazni« prsi, tem več mleka se tvori. Če niste prepričani, ali bi se dojenček še dojil, mu ponudite obe dojki. Med podojem strani lahko večkrat zamenjate.

6. Bradavicam se ni treba utrditi. 

Takšne kot so, so čisto v redu in jih ni treba mazati ali posebej pripraviti na dojenje. Nastavki so potrebni le redko, običajno pri vdrtih bradavicah. Če zaradi iztekanja mleka uporabljate blazinice za dojenje, je priporočljivo uporabljati pralne blazinice iz naravnih materialov, saj tiste za enkratno uporabo zaradi vsebnosti določenih snovi za večjo vpojnost lahko dražijo kožo.

7. Dojenje ne sme boleti.

V prvih dneh je dojenje lahko nekoliko nelagodno, nikakor pa ne boleče. Pogosto je boleče dojenje posledica nepravilnega pristavljanja. Če dojenje boli ali so bradavice že poškodovane, poiščite pomoč svetovalke za dojenje.

8. Materino mleko je vedno super.

Včasih kakšno mamico skrbi, da njeno mleko ni dovolj kakovostno ali da je vodeno. Res je, da materino mleko vsebuje okoli 88 % vode, vendar pa je v njem tudi ravno prav vsega, kar dojenček tisti trenutek potrebuje. Ne glede na podnebne ali vremenske razmere je v prvih šestih mesecih materino mleko vse, kar dojenček potrebuje.

9. Povežite se z drugimi mamicami. 

Materinstvo je edinstveno poslanstvo, ki je zabavnejše in lažje, če se povežemo s podobno mislečimi in čutečimi materami. Ko dobimo otroke, se zaradi različnih vrednot lahko skrha marsikatero prijateljstvo, vendar obstaja vrsta priložnosti za nova poznanstva. Na srečanjih za doječe mamice se pogosto stkejo prijateljstva za življenje. Če v vašem kraju ni srečanj ali priložnosti za druženje, morda lahko sami daste pobudo zanje.

10. Z uspavanjem na prsih otroka ne boste razvadili. 

Dojenčka z dojenjem, pestovanjem in uspavanjem na prsih ne moremo razvaditi – nasprotno: dotik in bližina dojenčku dajeta občutek varnosti. Več sesanja pa pomeni tudi več mleka, več kalorij in več gramov. Prav tako dojenček uspavanja ne bo povezoval s hrano. Uspavanje na prsih je naravno in staro kot človeštvo. Dokazano se najbolj naspijo mamice, ki spijo z dojenčkom tik ob sebi. Tudi čez dan poskusite dojiti leže in zadremajte še sami, da si vsaj malce oddahnete. Seveda prej poskrbite za dojenčkovo varnost.

Vas zanima več o dojenju?

Veliko brezplačnih informacij najdete na mojem blogu, dobrodošli pa tudi na delavnicah, pripravah na dojenje, pripravah na porod in srečanjih za mamice z dojenčki.
Z veseljem pa nudim tudi individualna svetovanja: alenka@rumina.si

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content