Kako skupno spanje vpliva na odnos s partnerjem?

Rumina.si skupno spanje z dojenčkom

Vsak par je drugačen

Starševstvo je najuspešnejše, če gre za timsko delo obeh partnerjev, ki sta enako predana vzgoji otrok. Vsekakor je najbolje, da se starša oz. partnerja pogovorita o ciljih, pomislekih in filozofijah ter si prizadevata za kompromis. Ne glede na to, za kakšne izzive gre – lažje jih je reševati, če sta složna.

Lepa priložnost za očete

Če se oba strinjata, je spanje v družinski postelji ali istem prostoru lahko čudovita priložnost, da tudi oče preživlja čas z otrokom, se z njim pogovarja, ga boža in (če spijo v družinski postelji) uživa v kožnem stiku. Posebej če je očka večino dneva ločen od dojenčka, je spanje v družinski postelji lahko pomembna priložnost, da oče ohranja čustveno vez z otrokom.

Kaj pozabljajo omeniti v priročnikih?

Zdi se, da večina priljubljenih knjig za starše, ki govori o organiziranju spanja dojenčkov, ne omenja, da ima vsaka družina drugačne navade in vrednote. Družine so si med seboj različne, saj imajo tudi drugačne izkušnje.

Spanje – le eden od izzivov

Mnogi starši se sprašujejo, kako bo skupno spanje vplivalo na njihovo partnerstvo. Ker sta vaš dojenček in družina edinstvena, je nemogoče z gotovostjo trditi, kako bo skupno spanje vplivalo na partnerski odnos. Seveda se mladi starši v vlogi mater in očetov soočajo s številnimi izzivi in nagradami, iskanje ustrezne oblike spanja, ki se obnese za vso družino, pa je zgolj en od mnogih izzivov.

Manj spontanosti, več načrtovanja

Ni treba, da skupno spanje vpliva na nežnosti in bližino med partnerjema. Kljub dojenčku v postelji se še vedno lahko pogovarjata, dotikata, masirata in tudi drugače uživata v zvezi.

Intimnost bo manj spontana. Morda bosta morala začeti načrtovati čas, ki ga bosta preživljala skupaj, ko bo nekdo drug popazil na dojenčka, najti drug prostor za intimnosti, ko dojenček zaspi, ali pa dojenčka prenesti v posteljico ali zibelko, ko zaspi.

Seznanite se z otrokovim razvojem

Otroci gredo pri odraščanju skozi veliko različnih prehodov in vsaka faza je samo faza. Starševstvo bo preprostejše in manj neprijetno, če boste vedeli, kaj se dogaja v otrokovem razvoju. Ali mu izraščajo zobki, je v fazi ločitvene stiske, se pojavljajo nočni strahovi ali kaj drugega – vse to so zgolj faze, vse to je le začasno.

Iz knjige Spanje z dojenčkom (James J. McKenna)

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content