Pogosto dojenje ne steče zgolj zato, ker mamicam pravočasna strokovna podpora pri dojenju ni na voljo ali pa ne vedo, da pomoč pri dojenju obstaja. Pravijo, da je najhuje, ker jim vsak govori drugače. Komu torej prisluhniti, če so težave pri dojenju? Na koga se lahko zanesemo?

 

Svetovalke za dojenje pri La Leche League

Pri nas po principu pomoči mama–mami deluje le še 5 prostovoljk, laičnih svetovalk za dojenje, ki imamo poleg izobrazbe, zahtevane s strani mednarodne zveze za dojenje La Leche League International, tudi osebno izkušnjo z dojenjem. Poleg znanja o dojenju imamo na voljo najsodobnejšo literaturo in vire strokovnih informacij, predvsem pa vemo, kako čustveno podpreti mamice pri njihovih odločitvah ter ponuditi točne informacije. Organiziramo mesečna srečanja za mamice z dojenčki oz. bodoče mamice in nudimo pomoč po telefonu. Za mame smo pogosto zadnja rešilna bilka.

Svetovalke za dojenje IBCLC

V Sloveniji nas je okoli 35 mednarodno certificiranih svetovalk za dojenje IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) – gre za profil svetovalk za dojenje z edinim mednarodno priznanim certifikatom na področju dojenja v zdravstvu.

Večinoma gre za zdravstvene delavce z medicinsko izobrazbo, ni pa nujno. Osebne izkušnje z dojenjem niso potrebne. Usposobljeni smo za nudenje pomoči pri dojenju, predvsem v posebnih, zahtevnejših situacijah.

Svetovalke za dojenje smo zaveznice zdravnikov, sester, babic – večina svetovalk IBCLC, zaposlenih v našem zdravstvu, primarno opravlja druge naloge in se ne posveča izključno dojenju.
Raziskave so pokazale boljše rezultate pri dojenju, če so materam in dojenčkom na voljo storitve svetovalk za dojenj eIBCLC. Ameriški Center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (CDC) število svetovalk IBCLC na 1.000 živorojenih otrok uporablja kot kazalnik kakovosti na letni nacionalni ravni.

Drugi zdravstveni delavci

Pri dojenju naj bi bili materam v oporo tudi drugi zdravstveni delavci – npr. zdravniki, medicinske sestre, patronažne sestre oz. babice – vendar nimajo nujno tudi specifične izobrazbe s področja dojenja (razen tistih, ki so obenem tudi svetovalke za dojenje IBCLC).

Nekateri pediatri in drugi zdravstveni delavci že napotijo matere k svetovalkam za dojenje, saj se zavedajo prednosti pravočasne strokovne pomoči.

Svetovalke za dojenje IBCLC in pri La Leche League v isti osebi

Certificirane svetovalke za dojenje s pozitivno osebno izkušnjo z dojenjem – zmagovalna kombinacija! Imamo specifično znanje IBCLC in La Leche League. Pri La Leche League se namreč zavedamo, da je enako, če ne celo bolj kot podpora v obliki informacij, za matere pomembna čustvena podpora pri dojenju in komunikacija ključna veščina.

Porodne spremljevalke (dule)

Mnogi ljudje menijo, da je dula isto kot svetovalka za dojenje, kar ne drži. Osredotočene so predvsem na spremljanje oz. podporo pri porodu. Nekatere so o dojenju podkovane bolj, druge manj, (osebne) izkušnje z dojenjem imajo različne ali jih nimajo.

Kaj pa intuitivne in druge svetovalke za dojenje?

Gre večinoma za mamice z lastno izkušnjo dojenja, ki želijo pomagati drugim mamicam. Imajo različne znanja oz. izkušenj. Pri nas je svetovalka za dojenje lahko vsakdo, ne da bi za to potreboval(a) predpisano izobrazbo. Kako prepoznati dobro svetovalko za dojenje? O tem sem pisala tule.

Družbena omrežja in FB skupine

Veliko doječih mamic se z vprašanji obrača tudi na druge doječe mamice, npr. v različnih FB skupinah, kjer je mogoče najti razne informacije in čustveno podporo – predvsem na osnovi osebnih izkušenj posameznih mater. Podpora v smislu splošnih informacij pogosto zadošča, čeprav se zgodi, da so si nasveti nasprotujoči. Nekatere mamice ponujajo tudi prostovoljno osebno pomoč po telefonu in na domu, vendar število otrok ali trajanje dojenja nista merilo znanja oz. izkušenj. FB skupine in informacije na družbenih omrežjih niso nujno slabe, vendar velja uporabiti zdravo pamet.

Vsak par mama–otrok je edinstven, zato ga je treba tudi tako obravnavati. Materam in družinam, ki se obrnejo name, lahko ponudim oboje: znanje IBCLC (od 2011) in veščine La Leche League (od 2006) ter okoli desetletje lastnih izkušenj z dojenjem, ki sem jih nadgradila z izobraževanji v tujini.

Poiskati pomoč pri dojenju ni strošek – je investicija v zdravje otroka in mamice

Bi se želeli pripraviti na porod oz. dojenje?
Potrebujete pomoč pri dojenju?
Bi radi nosili dojenčka v nosilki?
Bi se radi prijavili na katero od spletnih predavanj?
Pišite mi na: alenka@rumina.si