Uspešno dojenje – ovire, ki jih je mogoče premagati

Rumina.si ovire pri dojenju

Uspešno dojenje je nekaj, kar si želi večina bodočih mamic. Dojenje se zdi samoumevno, saj je vendar naravno, kajne? Za mnoge matere pa se dnevi in tedni po porodu sprevržejo v veliko stisko ravno zaradi dojenja. Kako je to mogoče, saj se o dojenju vendar toliko govori?

V praksi ni vedno tako preprosto …

Za nekatere matere se pot do uspešnega dojenja včasih zdi podobna minskemu polju*.

Zaupamo informacijam, ki smo jih prejeli v šoli za starše. Računamo na podporo in pomoč v porodnišnici in s strani patronažne sestre. Ali pa se lahko obrnemo na svoje mame in tašče. Poleg tega so skoraj povsod na voljo brezplačni nasveti o dojenju …

Kakšno minsko polje neki?

1. past: zdravstveni delavci se spoznajo na dojenje in mi bodo znali pomagati.

V Sloveniji je približno 6.500 aktivnih zdravnikov in okoli 20.000 medicinskih sester, od tega okoli 400 babic. Od tega ima specialno znanje o dojenju 5 zdravnic, 20 medicinskih sester ter 7 babic, ki so mednarodno certificirane svetovalke za dojenje in laktacijo (IBCLC).

Pri zdravnikih je torej razmerje 1 : 1.300, pri medicinskih sestrah pa 1 : 1.000; ena zdravnica/medicinska sestra IBCLC na 1.300 zdravnikov oziroma na 1.000 medicinskih sester. Seveda to nikakor ne pomeni, da drugi zdravstveni delavci ne podpirajo dojenja – vendarle je njihovo specialno znanje na tem področju plod lastnega izobraževanja in osebnih izkušenj z dojenjem, kar pa ne zadošča vedno.

Kako iz začaranega kroga?

Zagotovo bi bile nujne sistemske spremembe:
– uvedba predmeta dojenje za vse zdravstvene delavce, ki lahko pridejo v stik z doječimi materami oziroma dojenimi otroki
– prepoznavanje in (o)vrednotenje storitev na področju dojenja v sistemu zdravstvenega varstva
– medpoklicno sodelovanje z IBCLC-svetovalkami.

Priporočilo staršem:

prevzemimo odgovornost za svoje in otrokovo zdravje. Naša dolžnost je, da se pozanimamo o koristih in tveganjih za svoje/otrokovo zdravje in poiščemo kredibilne vire informacij ter ustrezno usposobljene strokovnjake, če potrebujemo pomoč.

2. past: bistvene informacije o dojenju izvemo v šoli za starše.

Mlade matere pogosto potožijo, da so v šoli za starše prejele premalo praktično uporabnih vsebin o dojenju. Po drugi strani pa drži, da mnoge informacije o dojenju pozabimo, ker se osredotočamo predvsem na porod. Raziskave so pokazale, da je delež mater, ki dojijo (dlje) večji pri tistih, ki želijo dojiti in so dobro opremljene s pravimi informacijami, saj so tako tudi lažje kos morebitnim oviram pri dojenju oziroma vedo, kje poiskati verodostojne informacije in pomoč.

3. past: znanke, neznanke, mame, tašče, sosede in […]

Včasih nam solijo pamet ljudje, ki nas sploh ne poznajo in ne da bi jih za to kdo prosil. Posebej veliko imajo povedati osebe, ki nimajo otrok ali pa z njimi niso preživeli veliko časa.

Časi, ko smo odraščali, so bili drugačni in okoliščine dojenju niso bile preveč naklonjene, zato so mnoge matere in tašče otroke hranile z mlečno formulo po steklenički. Na poti do uspešnega dojenja imajo prednost mlade mamice, katerih matere oziroma tašče so dojile in so se dosledno odzivale na potrebe svojih otrok: vedele so, da s pestovanjem, nošenjem in crkljanjem dojenčka ni mogoče razvaditi. Nepogrešljiva je tudi podpora partnerja.

Če vas domači pri dojenju ne podpirajo (tako, kot bi potrebovale), boste našle matere s podobnimi vrednotami in prepričanji v kateri od skupin za podporo doječim materam v okviru La Leche League Slovenija ali vabljeni, da se pridružite na primer naši skupini.

4. past: brezplačne informacije, ki jih sponzorira prehrambena ali farmacevtska industrija

Najprej pogledamo, kdo je prejete informacije ali gradivo izdal ali sponzoriral. V interesu prehrambene in farmacevtske industrije je izključno dobiček, ki obenem omogoča tudi ogromen proračun za agresivno trženje nadomestkov materinega mleka in spodkopavanje dojenja.

Dojenja pa ne sponzorira nihče, niti država, čeprav bi ji moralo biti zdravje državljanov na prvem mestu. 

Nezanemarljivo dejstvo je tudi, da prehrambena in farmacevtska industrija pogosto sponzorirata tudi izobraževanje strokovnega osebja in krog je sklenjen.

Dojenje je neprecenljivo, a nevidno

Preden/če bo prišlo do sistemskih sprememb, bo verjetno še trajalo, zato smo na področju dojenja:
– prepuščeni bolj ali manj srečnemu naključju, da bomo naleteli na zdravstvenega delavca, ki je kompetenten za nudenje potrebne strokovne podpore
– sprejeli odločitev, da se bomo sami opremili z znanjem in informacijami
– odločeni, da spletemo varnostno mrežo: se povežemo z materami, ki uspešno dojijo ali so dojile, in poiščemo zaupanja vredno svetovalko za dojenje.

*Še o risbici: ne domišljam si, da imam talent za risanje, sem se pa zabavala in obujala spomine na svojo včasih trnovo pot do uspešnega dojenja ter z ljubeznijo mislila na vse »moje« mamice z dojenčki. Vsem materam želim, da se skupaj s svojimi mladički čim pogosteje znajdete v oblaku oksitocina.

Morda bi vas zanimalo tudi:
Kaj storiti, da bo dojenje steklo?
Kaj bi morali o dojenju vedeti pred porodom?
Priprave na dojenje

Naročanje na individualno svetovanje

Se želite naročiti na individualno svetovanje in pogovor z menoj? Z veseljem si vzamem čas samo za vas! 

Scroll to Top
Skip to content