Dojenje je naravno, vendar se zaradi pomanjkanja pravih informacij in veščin za marsikatero mamico sprevrže v stisko že kmalu po porodu. S pravočasno pomočjo se da marsikaj rešiti. Prve ure in dnevi po porodu so namreč ključni za vzpostavitev dojenja oz. vzpostavitev in ohranjanje laktacije, če se novorojenček ne more dojiti. Preberite, kaj moramo vedeti, kaj je priporočljivo storiti in čemu se je pametno izogniti. Z vas sem zbrala 10 najpogostejših napak pri dojenju v prvih 24 urah.

1. Dojenček je utrujen od poroda,

zato naj bi ga bilo treba pustiti v posteljici, da si odpočije. Ne drži. V nekaterih porodnišnicah novorojenčka ob premestitvi iz porodnega bloka na poporodni oddelek povijejo v »štručko« in odložijo v posteljico, rekoč, da si mora sedaj dojenček odpočiti.

Najboljši način počitka za dojenčka in mamico je, da skupaj ležita in dremata. Tako bosta oba bosta bolj mirna, dojenčka pa bo bližina materinih prsi spodbudila k dojenju in se bo lahko pristavil po potrebi. Povijanje v štručko duši dojenčkovo komunikacijo, dlje spi, namesto da bi se dojil, lahko pa se tudi pregreje.

2. Novorojenček ima za 24 ur rezerve,

zato ga lahko pustimo spati. Izkušnje iz prakse kažejo, da čez 24 ur pogosto nastopi panika: tehtanje, tehtanje podojev, steklenička, nastavki in še kaj. Ravno prepričanje o »rezervi« in napačno sklepanje, da z dojenjem lahko čakamo, botruje številnim težavam pri vzpostavitvi dojenja! Dokazano je, da 8–10 podojev v prvih 24 urah zniža tveganje za zlatenico.

Kožni stik ni pomemben le takoj po otrokovem rojstvu, temveč tudi v prvih dneh. Novorojenček naj bo tik ob mamici, da se bo imel priložnost čim večkrat dojiti.

3. Prve dni ni mleka.

Ni res. Vsaka mama ima prvo mleko, ki se imenuje mlezivo ali kolostrum. Tvori se po kapljicah, in sicer od 30 do 100 ml v 24 urah. Količina mleka se poveča 2. do 6. dan po porodu, ko pride do navala mleka (prsi postanejo bolj polne, trde). Novorojenček naj bo tik ob mamici, da se bo imel priložnost čim večkrat dojiti, saj je tudi želodček še čisto majhen. Čim prej pokaka mekonij (prvo blato, ki je lepljivo in črne barve) in blato postane gorčično rumene barve, tem bolje. Če so pleničke dovolj polulane in pokakane, pomeni, da otročiček dobiva mleko. Koliko materinega mleka popije novorojenček, preberite tule.

4. Ponoči naj novorojenčka odpeljejo, da si mamica odpočije.

Zgrešen nasvet. Ravno ponoči je ključno, da mamica leži in doji, tako da ima otročička pri sebi. Če mati ponoči vstaja, se raven prolaktina, hormona, ki je odgovoren za tvorjenje materinega mleka, zniža. Dojenčki potrebujejo pogost tesen fizični stik z mamico podnevi in ponoči.

5. Dojenčka je treba najprej previti in potem dojiti.

Dojenje naj ima vedno prednost. Če dojenčka nimate tik ob sebi, bodite pozorni na subtilne znake,  da bi se dojil (trepetanje vek, iskanje, nežno oglašanje, odpiranje ust ipd.). Za previjanje bo dovolj časa med podoji ali po dojenju. Dojenčka najprej previjte le, če ga sicer težko zbudite. Če z dojenjem odlašate, boste razdraženega dojenčka težje pristavili – morda bo kljub lakoti preveč vznemirjen, da bi se dojil in bo zaspal lačen.

6. Dojiti je treba vsake 3 ure po 15 minut na eni strani.

Želite dojiti? Potem takoj pozabite ta nasvet. Kdor vam priporoči kaj takšnega, ne razume dojenja. Noben novorojenček aktivno ne sesa npr. 15 minut. Malce sesa, si oddahne, spet sesa … Dojenčkom je všeč, da teče, zato med podojem mirno večkrat zamenjate stran – brez skrbi, dojenček bo dobil tudi bolj kalorično, mastno t.i. zadnje mleko. Dojite, kadar se dojenček želi dojiti.

7. Med podoji je treba počakati, da se »naredi« mleko.

Ni res. Prsi niso posodice, kamor bi se nakapljalo mleko, potem bi se otrok podojil in bi bilo treba spet čakati. Prsi niso nikoli (do konca) prazne. Mleko vedno je. Čim večkrat dojenček učinkovito izprazni prsi, tem več mleka se tvori.

8. Novorojenček se je napil plodovnice,

zato je treba z dojenjem počakati. Z dojenjem nič ne čakamo. Dojenčka imamo tik ob sebi, da ima dojko pred nosom in se bo lahko dojil, kadar bo želel. Če vmes polije ali pobruha še malo plodovnice, ni nič hudega. Z vsakim podojem bo dobival tudi materino mleko, ki v prvih urah in dneh teče po kapljicah, kar je za novorojenčka ravno prav.

9. Novorojenčka utrudimo, če se kar naprej doji.

Ne drži. Sesalci smo rojeni za sesanje in človeški mladiček najbolj potrebuje tesen fizični stik s svojo mamico, da se počuti varnega. Materino mleko je izredno hitro prebavljivo, zato da je dojenček deležen pogostega dojenja, pri čemer dobi vse, kar potrebuje. Dojenje dojenčka in mamico umirja in povezuje. Čim večkrat se otrok doji, več mleka dobi in bolj je materino telo stimulirano za tvorjenje mleka. Prepogosto dojenje ne obstaja.

10. Bradavice bolijo, ker še niso utrjene.

Bradavice so, takšne kot so, povsem v redu. Utrjevanje ni potrebno. Potreben ni niti lanolin niti razna mazila niti nastavki. Če bradavice niso vdrte (pa še te se z dojenjem v mnogih primerih izbočijo), so povsem normalne. Ploske, široke, neizrazite in še ne vem kakšne bradavice so samo miti, s katerimi nekateri želijo upravičiti uporabo nastavkov.

Pri nas smo priča pravi epidemiji nastavkov, saj skorajda ni matere, ki ne bi že v porodnišnico odnesla s seboj nastavkov ali jim je bila uporaba svetovana v prvih dneh po porodu. Dojenje je v prvih dneh lahko nekoliko nelagodno, nikakor pa ne sme boleti. Če dojenje boli, poiščite strokovno pomoč. Treba je poiskati vzrok težav.

Kaj pa, če se dojenček ne more dojiti (npr. nedonošenost, bolezen)?

Če le zmore, naj si mamica čim prej (idealno v prvi uri ali urah) po porodu začne ročno iztiskati mleko. Sploh za nedonošenega ali bolnega dojenčka je pomembno, da bi čim prej dobil kolostrum, prvo mlezivo ali pa vsaj darovano materino mleko. Ko pride do navala mleka, naj mati prične s črpanjem mleka ali pa, če ji je lažje, lahko še vedno nadaljuje z ročnim iztiskanjem mleka. Bistveno je, da ne čakamo.

Če se novorojenček ne pristavlja ali se sicer pristavi, vendar ne sesa učinkovito, veljajo ista priporočila kot zgoraj. Čim prej je treba poiskati vzrok težav. Poiščite pomoč svetovalke za dojenje. Če je potrebno dohranjevanje, dojenčka po možnosti ne dohranjuje po steklenički, temveč na način, ki ne moti dojenja.

Niste prepričani, ali dojenček dobiva mleko, odvaja dovolj? Po dojenju ni videti zadovoljen, se ne pomiri? Posvetujte se s svetovalko za dojenje.

Vabljeni tudi na priprave na porod in dojenje, kjer izveste še več koristnih napotkov.

Morda bi vas zanimalo tudi:

Dojenje v prvih dneh
Varno skupno spanje
10 preizkušenih nasvetov za uspešno dojenje
Pridobivanje teže pri dojenčku
Kaj potrebujejo dojenčki?