Materino mleko je živa hrana po meri dojenčka, ki poleg hranil vsebuje tudi antioksidativne, antibakterijske in zaščitne snovi, prebiotike, probiotike itd. Iztisnjeno ali izčrpano materino mleko je treba pravilno shranjevati, da omenjene snovi čim bolje ohranimo. Ker materino mleko vsebuje protibakterijske snovi, ostane sveže oziroma uporabno dlje od mlečne formule.
Ne pozabimo umiti rok
Pred iztiskanjem, črpanjem in shranjevanjem mleka si umijte roke. Vse, kar pride v stik z materinim mlekom, pomijte z vročo milnico, dobro splaknite s čisto vodo in temeljito posušite na zraku ali obrišite s čisto krpo.
Nadaljnja priporočila veljajo za zdrave in donošene dojenčke v domačem okolju. Če je vaš dojenček v bolnišničnem okolju ali potrebuje posebno nego, ravnajte v skladu s smernicami, ki ste jih prejeli v zdravstveni ustanovi.
Splošni nasveti za shranjevanje materinega mleka
● Materino mleko shranjujte v količinah od 60 do 120 ml oz. toliko, kolikor otrok zaužije na obrok. Majhne količine boste odtajali oz. segreli hitreje ter zmanjšali količino zavrženega mleka.
● Če dojenje ni možno, je najboljše sveže iztisnjeno ali načrpano materino mleko. Mleko, shranjeno v hladilniku, vsebuje več maščob ter ima več protibakterijskih in zaščitnih snovi kot zamrznjeno mleko.
● Če boste mleko porabili v roku 4–8 ur, ga ni treba dajati v hladilnik.
● Če mleka iztisnete ali načrpate več, kot ga porabite sproti, ga shranite v hladilniku ali zamrznite.
● Če želite sveže iztisnjeno mleko dodati k že ohlajenemu mleku, ga najprej ohladite na enako temperaturo. Če ga želite doliti k zamrznjenemu mleku, ga ohladite in naj ga bo manj od zamrznjenega mleka.
● Vse mleko je treba pred shranjevanjem označiti z datumom. Načeloma je treba najprej uporabiti najstarejše mleko.
Smernice za shranjevanje svežega materinega mleka za zdrave in donošene dojenčke
● Pri sobni temperaturi 16–29 ˚C:
o 4 ure (optimalno)
o 6–8 ur (sprejemljivo v zelo čistih pogojih).
● V hladilni torbi pri -15–4 ˚C: 24 ur
● V hladilniku pri 4 ˚C ali manj:
o 4 dnevi (optimalno)
o 5–8 dni (sprejemljivo v zelo čistih pogojih).
● V zamrzovalniku:
o 6 mesecev (optimalno)
o 12 mesecev (sprejemljivo).
Posodice za varno shranjevanje materinega mleka
● Posodice/stekleničke naj bodo:
o iz stekla ali
o trde plastike (polipropilena) z dobro prilegajočim se pokrovom.
● Vrečke:
o Uporabljajte vrečke za zamrzovanje mleka, ki so zasnovane za shranjevanje materinega mleka.
o Pred zapiranjem iz vrečke iztisnite zrak.
o Vrečke položite v drugo posodo, ki naj bo na zadnji strani hladilnika ali zamrzovalnika – območje, kjer je temperatura najbolj konstantno nizka.
o Vstavki za stekleničke ali plastične vrečke za enkratno uporabo niso priporočljivi, ker je tveganje kontaminacije večje. Vrečke so manj trpežne in lahko puščajo; nekatere vrste plastike lahko uničijo hranilne snovi v mleku.
Embalaže nikoli ne napolnite do vrha – pustite nekaj prostora, saj se mleko med zamrzovanjem razteza.
Odtajevanje zamrznjenega materinega mleka
● Materino mleko odtajajte v hladilniku (npr. čez noč).
● Zaprto posodico zamrznjenega mleka počasi segrejte v kopeli z vročo vodo ali pod toplo tekoči vodo.
● Uporabite grelnik brez vode.
Segrevanje materinega mleka
● Medtem ko so mnogi dojenčki zadovoljni s pitjem mleka s sobno temperaturo, imajo nekateri morda raje toplejše mleko.
● Materinega mleka nikoli ne prekuhavajte!
● Prav tako ga ne segrevajte na štedilniku ali v mikrovalovni pečici, saj se uničijo mnoge koristne snovi, neenakomerno segreto mleko pa dojenčka lahko opeče.
Neprijeten vonj oz. okus odtajanega materinega mleka
Odmrznjeno mleko ima lahko neprijeten vonj oz. okus zaradi lipaze – encima, ki razgrajuje maščobo v materine m mleku. Zamrzovanje delovanja lipaze ne prekine. Kljub spremembi vonja oz. okusa je mleko za otroka varno.
Lahko mleko uporabimo znova, če dojenček ne popije vsega?
● Shranjenega materinega mleka, ki ste ga pogreli na sobno oz. višjo temperaturo, ne shranjujte več v hladilniku ali zamrzovalniku.
● Preostanek materinega mleka, ki ga dojenček ni zaužil, 1–2 uri po hranjenju zavrzite. Preostanek mleka, ki je bilo predhodno zamrznjeno, po hranjenju zavrzite.
Drugi koristni napotki
● Predhodno zamrznjeno mleko, ki je bilo odmrznjeno, lahko hranite v hladilniku do 24 ur. Odmrznjenega mleka ne smete ponovno zamrzovati.
● Pri hlajenju, zamrzovanju in segrevanju nad 40 ˚C se zmanjšata hranilna vrednost mleka in vsebnost zaščitnih snovi, zato naj ima vedno prednost dojenje.
Vir: ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, 2017
Morda bi vas zanimalo tudi:
Kako nahraniti dojenčka po steklenički?
Najboljši položaj za dojenje
Zavračanje dojenja
Kako pravilno pristaviti dojenčka?
Kdaj zamenjati stran pri dojenju?
Leni dojenčki ne obstajajo
Koliko materinega mleka popije novorojenček?
Dojenje v prvih 24 urah – 10 napak, ki se jim lahko izognete